Hyppää sisältöön

Teollisuus pelkää Kööpenhaminan jälkeen epäreilua kilpailua

Myös elinkeinoelämä on pettynyt Kööpenhaminan ilmastokokouksen tuloksiin. Teollisuus pelkää että EU:n päästövähennyslupaus asettaa Suomen yritykset epäreiluun kilpailuasemaan maailmalla.

Savupiipusta tulee savua.
Kuva: Mikko Nurmi / Yle

Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Mikael Ohlström huomauttaa, ettei yksimielistä päätöstä ei saatu ja EU jäi ainoaksi maaryhmäksi, jolla on sitova päästövähennystavoite. Suomalaisetkin yritykset joutuvat noudattamaan vähennyksiä päästökaupan kautta.

- Siitä tulee lisäkustannuksia, joita ei kilpailevilla mailla ole.

Kööpenhaminan kokousta seurannut Ohlström sanoo, että esimerkiksi Yhdysvaltain ja Kiinan yritykset pääsevät nyt ilman sitovia päästövähennyksiä.

EU:n päästökaupassa on määritelty tietyt toimialat riskialoiksi, jotka voivat siirtää toimintojaan maihin, joissa ei ole sitovia päästövähennystavoitteita. Ohlströmin mukaan Suomessa riskialoihin kuuluvat metsä- ja metalliteollisuus, joilla on jo ennestäänkin tuotantoa ympäri maailmaa.

- Jos toimintaedellytykset eivät ole kunnossa Suomessa tai muualla Euroopassa, tuotantoa siirretään halvempien kustannusten maihin.

EU:ssa riskiryhmään määritellyt alat saavat kuitenkin toistaiseksi ilmaisia päästöoikeuksia, jotta ne menestyisivät maailmanlaajuisessa kilpailussa.

Suosittelemme sinulle