Hyppää sisältöön

Väärin lakkoiltu

Ihmiset lakkoilevat puolen prosentin palkankorostuksesta, mutta nielevät mukisematta 20 prosentin eläkeleikkauksen. Mitä ihmettä?

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Hyvää ja onnellista tulevaa vuotta kaikille uusille eläkeläisille! Onnea myös niille nuorillepareille, jotka eläköityvät muutaman vuosikymmenen päästä. Teiltä nimittäin vietiin juuri sata tuhatta euroa eläkerahaa. Ai miten niin?

Jos ette satu muistamaan tai tietämään, niin vuonna 2010 saamme iloita ensimmäistä kertaa voimaan tulevasta uudesta elinaikakertoimesta. Se ei kerro tai lisää elinaikaamme, mutta leikkaa kyllä eläkkeitämme ja koskee kaikkia vaaran vuosien jälkeen eli vuonna 1948 tai myöhemmin syntyneitä. Historiaa vähemmän tunteville kerrottakoon, että vaaran vuosiksi sanotaan jatkosotaa seurannutta aikaa, jolloin Suomessa pelättiin kommunistien vallankumousta.

Vallankumouksen sijasta on pian syytä pelätä vanhenemista. Eliaikakerroin leikkaa eläkkeitä, koska edunsaajia tulee lisää ja maksajat vähenevät. Nykynuorten eläkkeet pienenevät jopa viidenneksellä. Niin suurta eläkeuudistusta ei ole ennen nähty, mutta paljon siitä ei ole puhuttu.

Pian eläköityvä suurten ikäluokkien poliitikkopolvi päätti, että nyt alle kolmikymppisen keskituloisen pariskunnan on pärjättävä yhteensä noin 500 euroa pienemmällä kuukausieläkkeellä. Jos eläkevuosia kertyy vaikka 25, menetys on 150 000 euroa. Pienelläkin palkalla elinaikakerroin vie tulevista tuloista kymmeniä tuhansia.

Uudistus tulee voimaan siis ensi vuoden alussa, mutta siitä päätettiin jo neljä vuotta sitten. Asialla oli Matti Vanhasen ensimmäinen hallitus, jonka ensimmäinen valtiovarainministeri oli vähäväraisten puolustajana tunnetun puolueen eli SDP:n Antti Kalliomäki, syntymävuosi sopivasti 1947 eli hänen eläkettään elinaikakerroin ei leikkaa. Samassa hallituksessa oli muutama muukin, jonka eläkkeeseen ei tohdittu koskea: Erkki Tuomioja, Seppo Kääriäinen, Sinikka Mönkäre, Hannes Manninen, Leena Luhtanen, Mauri Pekkarinen ja Jan-Erik Enestam. Kaksi vuotta alhaisempi leikkuri olisi nipistänyt ministereidenkin eläkkeistä jonkun satasen.

Siinä ei ole mitään uutta, että suuret ikäluokat ryöstävät nuorempiaan, mutta se ihmetyttää, että kukaan ei edes pyristele vastaan. Olisihan näillä jo vaurastuneilla ikäluokilla ollut varaa maksaa edes hitusen lisää yhteiseen eläkekassaan.

Yhteisestä kassasta viedään rahaa toistakin kautta. Yritykset purkavat nyt kovaa vauhtia yksityisiä eläkesäätiöitään ja siirtävät varansa puolivaltiollisten työeläkeyhtiöiden hallinnoitaviksi. Mutta eivät suinkaan kaikkea. Työntekijöiden kanssa säästetyistä varoista jopa miljardi jää yritysten taseisiin ja on poissa tulevista eläkkeistä. Toisin sanoen nämä varat on kerättävä uudestaan ja se maksaa. Kuka on osoittanut mieltään tai lakkoillut näiden menetettyjen eläkerahojen puolesta?

Ei tule heti mieleen.

Kansa kyllä lakkoilee muutaman kympin tähden sen sijaan, että taistelisi satasista tai miljardeista. Onhan puolen prosentin palkankorotus tärkeämpi kuin 20 prosentin eläkealennus, onhan? Kuka nyt eläkkeitä jaksaa ajatella, kun palkkakin vielä juoksee.

Ajatus kantaa aina kuukauden kerrallaan.

Samalla logiikalla voi ihmetellä perintöverosta syntynyttä kohua. Media nosti metelin kiinteistöjen verotusarvojen yhdenmukaistamisesta ja sai poliitikkojen parrat pärisemään. Jokainen perintöjä saanut tietää, että kiinteistöistä ei ole paljon perintöveroja koskaan maksettu, sillä verotusarvot on ravistettu hihasta ja vielä lyhyestä sellaisesta. Eikä kukaan tunnu muistavan, että perintöjen verovapaata rajaa on juuri nostettu, joten pääsääntöisesti perintöverotus joka tapauksessa kevenee.

Perinnönjaossa niin kuin eläkesäästämisessä suunnittelu kannattaa. Mitä aikaisemmin sen aloittaa, sitä pienemmillä veroilla pääsee ja sitä paremmin saa säästöt tuottamaan. Sitä paitsi maailman rikkain mies Warren Buffet on sitä mieltä, että perintöverotuksen pitäisi ollakin kireää, koska ilmaiseksi saatu omaisuus ei kannusta yrittämään. Kannettu vesi ei kaivossa pysy, vai miten sitä sanotaan.

Kaikesta huolimatta, iloista vuotta 2010 kaikille!

Suosittelemme sinulle