Hyppää sisältöön

Melanzane on kasvissyöjän kinkku

"Tyttärentytär on kasvissyöjä, apua! Mitä laitan joulupöytään", miettii isoäiti. Ei hätää mummi. Kasvissyöjät ja miksei muutkin voivat korvata joulupöydässä kinkun vaikkapa munakoisopohjaisella melanzanella.

Kasviskinkku, melanzane (6 annosta)

3 kpl eli noin kilo munakoisoa

n. 2 rkl suolaa

1 dl vehnäjauhoja

3 dl oliiviöljyä

2 kananmunaa

1 prk (noin 400ml) tomaattikastiketta

200g parmesanraastetta tai mustaleimaista Emmentalia

1 ruukku basilikaa

1-2 tl valkopippuria

Viipaloi munakoisot pituussuuntaan n. 2 mm viipaleiksi. Sirottele hiukan suolaa viipaleille ja anna levätä huoneenlämmössä 30 min. Kuivaa viipaleet talouspaperilla, kun ne itkevät eli pinta pisaroi.

Vuoraa suorakaiteenmuotoinen kakkuvuoka leivinpaperilla. Asettele munakoisoviipaleita pohjalle ja reunoille siten, että liepeet jäävät reilusti reunojen yli. Ota lopuista viipaleista puolet sivuun.

Jauhota puolet munakoisoviipaleista vehnäjauhoissa. Kuumenna öljy kattilassa ja uppopaista viipaleet kullanruskeiksi ja rapeiksi. Nosta viipaleet lautaselle ja anna jäähtyä hetki. Hienonna ne sitten haarukalla.

Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa.

Laita vuokaan puolen sentin kerros kutakin: tomaattikastiketta, basilikanlehtiä, juustoa ja hienonnettua munakoisoa. Annostele kananmunaa munakoisokerroksen pinnalle pikkulusikalla tai pullasudilla. Toista edellinen kunnes vuoka on täynnä ja lopuksi käännä vuoan reunoilla olevat munakoisoliepeet täytteen päälle.

Kypsennä uunissa 160 asteessa 30 minuuttia. Nosta vuoka uunista ja laita sen päälle kaistale leivinpaperia ja pieni paino. Anna jäähtyä. Kaada ylimääräinen neste pois. Jäähdytä vuoka täysin kylmäksi jääkaapissa.

Tarjoiltaessa kumoa jäähtynyt vuoka ja lisää pinnalle hieman juustoa. Lämmitä uunissa 200 asteessa n 10 minuuttia. Vuoka säilyy jääkaapissa useita päiviä.

Halutessasi voit korvata osan munakoisosta kesäkurpitsalla tai lisätä täytteeseen soijarouhetta.

Suosittelemme sinulle