Hyppää sisältöön

Etelä-Korea ylpeilee Oasis of the Seasin rakentamisella

Etelä-Korea haluaa napata itselleen kunnian maailman loisteliaimman risteilijän valmistajana. Turussa tehty Oasis of the Seas koreilee Etelä-Korean brändityöryhmän listalla yhtenä maan ylpeydenaiheista.

oasis of the seas risteilijä
Kuva: YLE / Lassi Lähteenmäki

The Korea Times -lehdessä julkaistiin viime viikolla listan Etelä-Korean ylpeydennaiheista. Kymmenen kärki on laadittu maan presidentin asettaman brändityöryhmän kanssa.

Listan mukaan Etelä-Korean laivanrakennuksen huippu on maailman suurin risteilyalus Oasis of the Seas. Lokakuussa valmistunut risteilijä rakennettiin kuitenkin Turun telakalla.

Entinen Helsingin telakan pääluottamusmies Masa Yardsin ajoilta ihmettelee brändiryöstöä.

- Tuntuu aika hurjalta. Kyllä maat yrittävät brändiä kohentaa ja ratsastaa erilaisilla saavutuksilla, mutta kyllä se (Oasis of the Seas) on nimenomaan suomalaisten ylpeydenaihe, sanoo nykyisin vasemmistoliiton kansanedustajana työskentelevä Kari Uotila.

Turussa aluksen valmistuminen johti raskaisiin yt-neuvotteluihin. Myös siellä ollaan nyt hämmentyneitä.

- No kyllä se pahalta tuntuu kaikinpuolin. Tunteet ovat aika sekavat, sanoo STX Turun telakan pääluottamusmies Jari Aalto.

Aluksen nostamista yhdeksi maan keulakuvista perustellaan sillä, että Suomen telakat omistaa eteläkorealainen STX laivayhtiö.

Ulkoministeri Alexander Stubb asetti syyskuussa työryhmän pohtimaan Suomen maabrändiä. Ryhmän vetäjäksi valittiin Nokian ja Shellin hallitusten puheenjohtaja Jorma Ollila.

- Jos korealaiset omistuksen perusteella nostavat brändiryhmäänsä tämän, niin kyllä se pitäisi nostaa täälläkin ja pitää enemmän meteliä siitä, Uotila katsoo.

Suosittelemme sinulle