Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Joulupukin matkaa voi seurata Facebookissa

Tänä vuonna lapsilla on uusia korkean teknologian keinoja pysyä kartalla joulupukin matkan etenemisestä. Muun muassa yhteisölliset mediat Twitter ja Facebook ovat liittyneet joulupukin matkan jäljittämiseen.

Näkymä verkkosivuista
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskomento Norad on jäljittänyt joulupukin matkaa jo yli 50 vuoden ajan. Vuodesta 1955 lähtien Norad on ylläpitänyt palvelua, johon soittamalla joulupukin sijaintia on voinut tiedustella.

Tänä vuonna joulupukin matkan jäljittäminen on kuitenkin aiempaa helpompaa, sillä joulupukin matkaa voi seurata Twitterin, Facebookin tai Googlen karttapalvelujen Google Mapsin ja Google Earthin kautta. Joulupukin matkaa koskeviin kysymyksiin vastataan noradtrackssanta@gmail.com-sähköpostiosoitteessa. Noradin virallisella joulupukin jäljityssivustolla on ohjeet lisäksi matkan seuraamiseen kännykällä.

Noradin jäljittämä joulupukki lähtee matkaan - outoa kyllä - Pohjoisnavalta jouluaattona kello 13 Suomen aikaa. Pukin matkaa seurataan, kun hän ohittaa 24 "pukkikameraa" eri puolilla maailmaa. Palvelusta voi seurata myös joulupukin kylää ja nähdä, miten lahjojen teko tontuilta sujuu.

Noradin mukaan itse jäljityssysteemi toimii, koska Petteri Punakuonon kuuluisa nenä lähettää ohjusten laukaisuun verrattavaa infrapunasäteilyä.

Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskomento eli North American Aerospace Defence Command on Yhdysvaltain ja Kanadan yhteinen organisaatio, joka vastaa Pohjois-Amerikan ilmapuolustuksesta.

Noradin joulupukin jäljitys pohjaa coloradolaisessa sanomalehdessä vuonna 1955 olleeseen painovirheeseen, jossa joulupukin kuuman linjan puhelinnumero johtikin Noradin edeltäjän Conadin puhelimeen. Kun soittoja alkoi sadella, päätti puhelimeen vastannut komentaja teeskennellä olevansa joulupukki.

Viime vuonna vapaaehtoisille tuli jo 75 000 puhelinsoittoa ja noin 6 000 sähköpostia 200 eri maasta.

Suosittelemme sinulle