Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Ilotulitteiden roskat talteen

Ilotulitteista syntyvät roskat on kerättävä maastosta rumentamasta ympäristöä, muistuttaa Suomen ympäristökeskus. Toimimattomat ilotulitteet tulee palauttaa takaisin ostopaikkaan.

Avaa Yle-sovelluksessa

Toimimattomia raketteja ei saa laittaa tavallisten roskien joukkoon.

Ympäristökeskus varoittaa myös, että kiihkeimmän paukuttelun aikaan ilman laatu voi heiketä raketeista lähtevistä pienhiukkasista ja typen oksideista. Rakettien mukana taivaalle ammutaan tuhansia kiloja metalliyhdisteitä, nokea ja muita haitallisia yhdisteitä.

Suomen Luonto -lehti valitsi ilotulitteet Vuoden turhakkeeksi niiden aiheuttamien ympäristöhaittojen ja tapaturmien takia. Turhake-valintaa puoltaa myös se, että ilotulitteita mainostetaan suurella esitetulvalla, sekä se, että niitä usein valmistetaan lapsityövoimalla kehitysmaissa.

Suomen ympäristökeskus muistuttaa uudenvuoden juhlijoita myös vastuullisesta uudenvuodentinojen käsittelystä. Tinat sisältävät nimestään huolimatta noin 90 prosenttia lyijyä, joka ei saa päätyä kaatopaikalle tai luontoon. Lyijy on haitallinen raskasmetalli, joka voi elimistöön kerääntyessään aiheuttaa ihmisille ja eläimille hermostohäiriöitä.

Jos tinat haluaa hävittää, on ne vietävä ongelmajätekeräykseen. Järkevintä on kuitenkin ottaa käytetyt tinat talteen ja käyttää ne uudestaa seuraavissa uudenvuodenjuhlissa.

Suosittelemme sinulle