Hyppää sisältöön

Yhdysvallat kerää talteen villihevosia

Nevadan osavaltiossa Yhdysvalloissa on ryhdytty keräämään kokoon osavaltiossa eläviä villihevosia. Viranomaisten mukaan villihevospopulaatio on kasvanut liian suureksi, mutta eläinsuojelijat ovat huolissaan tilanteestaan.

Viranomaisten tavoitteena on kerätä kokoon noin 2 500 Nevadan osavaltiossa elävää villihevosta, eli mustangia. Viranomaisten mukaan toimiin ryhdyttiin, koska hevoskanta on kasvanut liian suureksi. Noin 2 200 neliökilometrin alue muuttuu elinkelvottomaksi villieläimille ja karjalle neljässä vuodessa, jos mustangi-kantaa ei rajoiteta.

Viranomaisten toive on, että talteen kerätyt eläimet voidaan luovuttaa edelleen, esimerkiksi hevosjalostajille.

Eläinsuojelijoiden mukaan villihevosten ajaminen aitauksiin vaarantaa eläinten terveyden ja pahimmassa tapauksessa hengen, sillä hevoset ajetaan väliaikaisiin keräysaitauksiin helikoptereiden avulla. Lisäksi eläinaktivistit ihmettelevät ajoitusta, sillä hevosten ajaminen aitauksiin voi aiheuttaa eläimillä hengitystieinfektioita.

Viranomaisten mukaan syyskuun laskennassa havaittiin, että alueella elää yli 3 000 villihevosta. Määrä on kolme kertaa suurempi kuin maa-alue kykenee ylläpitämään. Ilman kannan harventamista, mustangi-kanta kasvaa noin 20 - 30:een prosenttia vuodessa.

Kannan rajoittaminen on osa osavaltion maankäyttöviranomaisten pyrkimystä turvata mustangien tulevaisuus. Tavoitteeena on siirtää tuhansia villihevosia länteen, jotta maa kestäisi hevoskannan ja mustangit säilyisivät.

Noin puolet Yhdysvaltain 37 000 mustangista elää Nevadassa. Loput ovat keskittyneet ArIzonan, Californian, Oregonin, Utahin ja Wyomingin osavaltioihin.

Suosittelemme sinulle