Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Faces-festivaali etsii uutta paikkaa

Taloudellisten ongelmien kanssa paininutta Faces -etnofestivaalia ei järjestetä enää Billnäsin ruukkialueella Raaseporissa. Alueen omistajavaihdos nosti viime kesänä vuokraa tuntuvasti. Festivaalin johto valitsee festivaalipaikan useamman vaihtoehdon väliltä.

Festarivieraat tanssivat
Etnomusiikin ystävät jammasivat vielä kesällä 2009 Billnäsissä. Kuva: Faces Etnofestival
Avaa Yle-sovelluksessa

Faces-etnofestivaalilla on tällä hetkellä neljä eri vaihtoehtoa ensi kesän paikaksi.

Festivaalin johtajan, Börje Mattsonin, mukaan ensimmäinen vaihtoehto festivaalille on Ramsholmen Tammisaaressa.

- Saari sijaitsee kaupungin keskustassa, mutta ei kuitenkaan liian keskustassa. Alue on kaunis ja sitä on käytetty aiemminkin huvitoimintaan, perustelee Mattson.

Festivaalia järjestävä Etnokult -järjestö on tutustunut myös Gumnäsin ranta-alueeseen lähellä Pohjan taajamaa. Myös Gumnäsissä on jäljellä vanhoja rakenteita, jotka helpottaisivat festivaalin järjestämistä. Alue on kuitenkin kallioinen, joten voi olla että se ei sovellu suuremman tapahtuman järjestyspaikaksi.

Raaseporin linnanrauniota Snappertunassa pidetään myös mahdollisena festivaalipaikkana. Etnotapahtumalle on lisäksi tarjottu yksityistä maatilaa Raaseporissa.

Faces päättää etnofestivaalin pitopaikasta ensi viikolla.

Faces on tähän saakka järjestetty Billnäsin ruukkialueella. Ensimmäinen festivaali pidettiin 90-luvulla Raaseporin linnanraunioilla.

Taloudelliset ongelmat jatkuvat

Facesin taloudellinen tilanne on festivaalin johtajan, Börje Mattsonin, mukaan erittäin rankka, koska viime kesä toi hyvin yllättäviä menoa. Lamasta johtuen tulot pienenivät ja velkojen määrä lisääntyi. Festivaalin velat ovat kasvaneet runsaaseen 100 000 euroon.

Raaseporin kaupunki on myöntänyt festivaalille avustusta, mutta se ei ole pelastanut tapahtumaa taloudelliselta ahdingolta. Mattsonin mukaan avustuksen merkitys on kuitenkin ollut erittäin suuri.

Tapahtuman taustajärjestö Etnokult-järjestö on pyytänyt velkojiltaan lisää maksuaikaa. Osa on jatkoaikaa myöntänytkin, mutta osa hakee velkoja Mattsonin mukaan mahdollisesti oikeusteitse.

Faces-festivaalin taloudellisesta ahdingosta huolimatta Etnokult suunnittelee yhä järjestävänsä tapahtumat ensi kesänä myös Bosniassa ja Karjalan tasavallan pääkaupungissa Petroskoissa.

Suosittelemme