Vaalirahakohu roihahti keväällä uudelleen, kun selvisi, että edustajien avokätinen rahoittaja Nova Group oli jakanut rahaa myös puolueille, lähinnä porvarileirille.
Edellisvuonna kohistiin kansanedustajien saamista tuista.
Vaalirahoituksessa hääräsivät kiinteistökehitysyhtiö Nova Groupin nokkamiehet Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki. Nova oli mukana Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistyksessä (KMS). Yhdistyksen kautta muun muassa kauppiaat Toivo Sukari ja Kyösti Kakkonen kanavoivat vaalirahaa.
KMS:n liikemiesjoukko ilmoitti, että avokätisillä vaalituilla oli tarkoitus saada maahan porvarihallitus, ja että kyseessä oli vastavoima ay-liikkeen vasemmistolle jakamille tuille. Heräsi kuitenkin epäilyjä, että ryhmän tavoitteena oli saada edustajia, jotka olisivat suopeita kauppakeskusten kaavoittamiselle pitkin maakuntia.
Rahaa paloi holtittomasti
Kesällä Nova Group ajautui konkurssiin. Pesänhoitajien mukaan yhtiö käytti rahaa holtittomasti ja jakoi kokoonsa nähden kohtuuttomasti vaalitukia sekä kestitystä. Pesänhoitajat harkitsivatkin vaalitukien perimistä takaisin.
Vaalityöhön kulkeutui Novasta satojatuhansia euroja. Yksi esimerkki tuhlailusta oli osallistuminen Ilkka Kanervan (kok.) syntymäpäiväjuhlien kustannuksiin noin 17 000 eurolla.
Kokoomus palautti puolueen ja ehdokkaiden Novalta saaman vaalituen, yhteensä yli 80 000 euroa. Keskusta palautti kaksi kolmasosaa Novalta saamastaan 175 000 euron tukisummasta. Myös Kanerva palautti juhlarahoja.
Kevan Kauppinen erosi
Novan sivujuonteena mukaan tulivat Kuntien eläkevakuutus (Keva) ja Rovaniemen kelkkatehdas. Kun Novan Merisalo ja Yli-Saunamäki esittelivät tukihankkeitaan pääministerille Kesärannassa ennen eduskuntavaaleja, mukana oli myös Kevan keskustalainen toimitusjohtaja Markku Kauppinen. Ihmeteltiin, mitä tekemistä eläkejohtajalla on vaalirahapalaverissa.
Kevan, Novan ja keskustan keskinäinen likisyys alkoi herättää epäilyjä.
Keva rahoitti Rovaniemellä moottorikelkkatehdasta, ja hankkeessa oli mukana myös Nova. Kuntien eläkerahoja pelättiin kulkeneen hankkeen kautta puolueille, erityisesti keskustalle. Selvityksissä ei kuitenkaan tullut tällaista ilmi.
Keva julkisti kirjanpitonsa, jonka tarjoilukuiteista kävi ilmi, että Kauppinen oli tavannut useasti Merisaloa. Yhdestä kuitista Merisalon nimi oli vedetty yli. Selvisi, että Kauppinen oli jälkeenpäin muuttanut jo hyväksyttyä kuittia. Kuittiasia päätyi poliisitutkintaan. Kohun seurauksena Kauppinen erosi.
Puolueet paljastavat tukijoitaan
Kansanedustajat olivat olleet leväperäisiä tukiensa julkistamisessa mutta puolueilla mitään ilmoitusvelvollisuutta ei edes ollut.
Julkisuuden paineen alla puolueet alkoivat kuitenkin julkistaa tukiaan. Odotetusti porvaripuolueet ovat saaneet rahaa elinkeinoelämältä. Esimerkiksi elinkeinoelämän keskusliittoa lähellä oleva TT-säätiö antoi keskustalle eduskuntavaalien alla 150 000 euroa. Kokoomus sai samalta säätiöltä 400 000 euroa kahden vuoden aikana. Kokoomuksen merkittävä tukija on ollut myös Sampo.
SDP ja vasemmistoliitto saivat puolestaan mittavia summia ammattiliitoilta. Esimerkiksi vuonna 2006 SDP:n suurimpia tukijoita olivat Metallityöväen liitto (128 000 euroa) ja JHL (113 000 euroa). Ay-liikkeen jakamaa tukea voi moittia siitä, että monetkaan ay-järjestöjen jäsenet eivät ole tarkoittaneet jäsenmaksujaan puolueiden tukemiseen.
Muisti pätki, perunakellari pelasti
Puolueiden puheenjohtajat muistavat tai tietävät heikosti Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistyksen tai Novan tuista siihen nähden, että kyse on ollut merkittävistä summista vaalikassaan. Lisäksi liikemiesporukalla oli kokonaan uusi malli jakaa rahaa keskitetysti suurelle ehdokasjoukolle.
Pääministeri Matti Vanhanen on sanonut, ettei hän tiennyt tarkasti, ketkä keskustaa rahoittivat vaaleissa tai keitä KMS:n takana oli. Hän on korostanut joka käänteessä, ettei vaalituissa ole mitään laitonta.
Puolueen varainhankinnasta on vastannut puoluesihteeri Jarmo Korhonen, joka asian ollessa kuumimmillaan katosi maan alle, kuten viime kesänäkin. Syntyi sanonta, että Korhonen on taas perunakellarissa.
Kokoomuksessakin muisti pätki. Eduskuntaryhmän tuolloinen puheenjohtaja Jyri Häkämies oli tavannut vaalien alla Merisalon ja Yli-Saunamäen, jolloin kaksikko oli kertonut KMS:n aikeista jakaa tukea useille ehdokkaille. Häkämies ei muista, kertoiko tapaamisesta puolueen puheenjohtajalle Jyrki Kataiselle. Katainenkaan ei muista, kertoiko Häkämies hänelle.
Vanhanen pesi kätensä muiden synneistä
Suurin oppositiopuolue SDP vaati pääministerin eroa vaalirahakohun takia. Pääministeri kieltäytyi ottamasta vastuuta muiden synneistä, kun oma vaalirahailmoitus oli kunnossa.
Samaan kohtaan osui TV2:n Silminnäkijä-ohjelman lautakasakohu. Eduskunnan luottamusäänestyksessä Vanhanen sai luottamuksen.