Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Satiirinäytelmässä visioidaan Tapiolaan pilvenpiirtäjiä

Kaupunkisuunnittelu, yritysvalmennus sekä politiikka ja sen rahoitus kietoutuvat satiiriksi Espoon kaupunginteatterin tulevassa näytelmässä. Ohjaaja-käsikirjoittaja pelkää, että päättäjät saattavat innostua sen suunnitelmista.

Näyttelijät Tommi Korpela, Ria Kataja ja Henna Hakkarainen lukuharjoituksissa.
Näyttelijät Tommi Korpela, Ria Kataja ja Henna Hakkarainen Esitystalouden lukuharjoituksissa. Kuva: YLE Helsinki
Avaa Yle-sovelluksessa

Villapaitaan pukeutunut Martti Suosalo paasaa länsimurteella visioita tulevaisuuden Tapiolasta, joka on pullollaan tornitaloja.

– Jokainen oikein rakennettu tornitalo on ekoteko! Upgradataan Tapiola!

Suosalo harjoittelee liikemiehen roolia Espoon kaupunginteatterin tulevaa Esitystalous-näytelmää varten. Näyttelijäkollegat Tommi Korpela, Ria Kataja ja Henna Hakkarainen odottavat omaa kohtaustaan. Ohjaaja Juha Jokela seuraa suoritusta plari kädessään.

"Tapiola Upgraded - porvarin märkä uni"

Paneelikeskustelua jäljittelevässä kohtauksessa Ria Katajan esittämä nuori demarikansanedustaja provosoi Tommi Korpelan esittämää yritysvalmentajaa.

– Sanoit, että Tapiola Upgraded on porvarin märkäuni. Jos se toteutuu, keneltä se on pois, Korpela heittää.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Juha Jokelan teoksen juonilinjat kumpuavat politiikasta ja bisneksestä. Jokelan suhde Tapiolaan ei ole hirveän syvällinen.

– Asuin aikoinaan Otaniemessä ja hain Tapiolasta hyviä aineksia pizzaan, Jokela kertoo. Ohjaajan työssä Espoossa Tapiola on toki tullut tutuksi.

Todellisuudessakin Tapiola on muutoksessa, kun tulossa on mm. metro ja uusi teatteri- ja kongressihotelli. Teatterin lavalla Tapiolan kehitys on provosoivan suurisuuntaista.

– Se on pelkäämättömän provinssista tulevan liikemiehen suuri suuntainen visio. Hän lähtee siitä, että miten tästä saataisiin semmoinen kilpailukykyinen suurkaupunkikeskusta, Jokela kuvailee.

Ohjaaja Juha Jokelan mielestä Espoossa on tehty myös nopeita ratkaisuja, joista esimerkkinä idea jalkapallostadionista. Jokela uskoo ja miltei pelkää, että näytelmän ideat voivat innostaa myös päättäjiä.

– Se on kiehtova ja pelottava ajatus, että joku saa tästä kimmokkeen, että tämä pitäisikin rakentaa näin. Pian tuossa alkavat tornitalot kohota, Jokela nauraa.

Vaalirahasotku oli liian kutkuttava pois jätettäväksi

Ohjaaja-käsikirjoittaja Juha Jokela on pöyhinyt aiemminkin nykymenoa pistävästi ja huumorilla. Hänet tunnetaan mm. komediallisista tv-sarjoista Pulkkinen, Remontti ja Firma. Teatterissa hänen satiirinsa Mobile Horror ja Fundamentalisti ovat olleet arvostelu- ja yleisömenestyksiä.

Teatterintekijälle nykypolitiikan kohut ovat houkutteleva aihe. Jokela alkoi suunnitella 10. helmikuuta ensi-iltaan tulevaa Esitystaloutta jo kolme vuotta sitten.

Teoksen ajankohtaisuus kumpuaa mm. vaalirahasotkuista ja esityksistä politiikan näyttämöllä - mediassa.

- Meillehän on vuosia esitetty, että me ollaan maailman vähiten korruptoitunut maa ja nyt sitten tulee tällaista sieltä pinnan alta. Nyt olemme nähneet poliitikot esittämässä, mitä he eivät muista ja keitä he eivät tunne. Kyllä se hyvin esitykseltä vaikuttaa koko ajan, Juha Jokela toteaa.

Suosittelemme sinulle