Hyppää sisältöön

Kinkun kaluaminen syytä lopetella

Joulukinkun syöntiä on perinteisesti pitkitetty loppiaiseen saakka. Elintarviketurvallisuusvirasto toivoisi, että kinkun syönti lopetettaisiin kuitenkin viimeistään uutenavuotena.

Kuva: YLE

Joulukinkku joutuu kovalle koetukselle elämänsä aikana. Perinteisiin kuuluu, että kinkkua syödään useana päivänä. Lihapalaa nostetaan kylmästä lämpimään ja seisotetaan pitkiäkin aikoja joulupöydässä. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Taina Niskanen toteaa, että lämpötilan vaihtelut heikentävät kinkun laatua merkittävästi.

- Kinkku tulisi pitää pääsääntöisesti kylmässä. Ei tee kovinkaan hyvää kinkun laadulle ja syötävyydelle edestakainen lämpeneminen ja taas jäähdyttäminen, toteaa ylitarkistaja Niskanen.

Kinkun elämään kuitenkin kuuluu säännöllinen nostelu kylmästä lämpimään. Vaikka omaa kinkkua olisikin säilyttänyt oikeaoppisesti kylmässä, ei ylitarkastaja suosittele kinkun syönnin pitkittämistä loppiaiseen saakka.

- Silloin liikutaan jo säilyvyyden ylärajoilla. Oikeaoppisesti käsiteltynä kinkku säilyy hyvänä noin viikon. Uudenvuoden alla kannattaisi miettiä jo jatkokäyttöä. Perinteinen jatkokäyttöhän on hernekeitto ja siitä voi tehdä vaikka laatikoita tai vaikka kinkkupitsaa uudenvuoden juhliin, ynnäilee Eviran ylitarkastaja Taina Niskanen.

Tutki kinkkuasi

Ylitarkastaja Taina Niskanen suosittelee tukeutumista aistinvaraiseen havainnointiin.

- Kannattaa vaikka nuuskaista sitä kinkun pintaa. Jos laatu on huono, niin kyllä sen tuoksusta huomaa, että se ei ole enää ihan tuoretta, toteaa Niskanen.

Suosittelemme sinulle