Hyppää sisältöön

Simasuu nauttii sitruunajuomaa ympäri vuoden

Sima on totuttu yhdistämään vapun janojuomaksi, mutta poreilevan sitruunajuoman ystävät nauttivat juomasta kesät talvet. Siman makua voi terästää esimerkiksi aniksella, raparperilla ja inkiväärillä.

Simalasi ja sitruunoita.
Kuva: Yle / Sari Selin
Sari Selin

Sima taipuu moneen juhlaan. Vaikka pirteä juoma maistuu kevään ja kesän juhlissa, se sopii myös talvisempiin juhliin boolin tai limsan korvikkeeksi. Isoäidin simareseptit on taas kaivettu kaapin kätköistä.

Perinteistä juomaa voi sitruunan lisäksi maustaa esimerkiksi hunajalla, tähtianiksilla tai kanelilla. Inkiväärillä tutusta kevätjuomasta saadaan oikea terveyspommi, ja maku on kirpeämpi kuin tavallisesti, kertoo Etelä-Savon Marttojen erikoisneuvoja Satu Räsänen.

- Fariinisokerilla simasta saadaan tummemman väristä. Pelkästään fariinisokerilla simaa ei kuitenkaan kannata maustaa, sillä silloin juomasta tulee voimakkaan makuista, ja se ei ole lasten mieleen. Ihan pienille lapsille simaa ei tosin suositella, vaikka kolmen päivän käymisellä kotitekoiseen juomaan ei alkoholiprosentteja saadakaan.

Sima ei ole ihan pikkulasten juoma

Satu Räsänen

Marskin simassa eli Louhisaaren juomassa sitruuna on saanut rinnalleen mustaherukan lehtiä makua antamaan. Marskin sima on erityisesti kesäjuhlien suosikkijuoma. Myös raparperi, appelsiini ja greippi antavat tutulle vappujuomalle uuden vivahteen.   

Vielä ehtii heittää rusinat pulloon

Jos vappuvieraita haluaa ilahduttaa itsetehdyllä simalla, on nyt viimeinen hetki laittaa sitruunajuoma käymään. Epävarmemman juomanlaskijan apuna käymisprosessia säätelevät rusinat, jotka kertovat pullottajalle, milloin sima on juomakelpoista.

- Sima saa käydä yhden päivän huoneenlämmössä, ja sen jälkeen se pullotetaan ja siirretään viileään. Siman maku vain paranee vanhetessaan, ja kun pulloon lisätyt rusinat nousevat pintaan, on sima valmista tarjottavaksi. Jos hiiva maistuu juomassa, siman on annettava seistä lisää, neuvoo Satu Räsänen.

Sitruunaista juomaa voi kevään juhlassa nauttia perinteisesti tippaleipien kanssa. Jos juhlaan haluaa kansainvälisemmän vivahteen, pöytään tuodaan espanjalaisia churroja eli kierremunkkeja.

Perinteinen sima

5 l vettä
350 g sokeria
350 g fariinisokeria
2 sitruunaa
nokare hiivaa

Pese sitruunat ja kuori niistä keltainen osa perunankuorimaveitsellä. Poista sitruunoista kuoren valkoinen osa ja leikkaa hedelmäliha viipaleiksi. Pane sitruunaviipaleet, sitruunankuoren keltainen osa ja sokeri kulhoon. Kuumenna puolet vesimäärästä kiehuvaksi ja kaada sima-ainesten päälle. Sekoita ja anna seistä jonkin aikaa kannen alla. Lisää loput vedestä kylmänä. Lisää hiiva, kun liemi on huoneenlämpöistä.

Anna olla huoneen lämmössä kunnes seos alkaa vähän käydä (noin päivän ajan). Pane puhtaisiin pulloihin muutama rusina ja 1 tl sokeria. Siivilöi sima pulloihin. Korkita löyhästi ja anna pullojen jäähtyä. Vie pullot viileään paikkaan. Kun rusinat ovat nousseet pinnalle ja sima on kirkastunut, juoma on valmista nautittavaksi. Tähän kuluu muutama päivä.

Inkiväärisima

90 g tuoretta inkiväärikasvin juurta
8 l vettä
500 g sokeria
500 g fariinisokeria
1 dl siirappia tai hunajaa
2 sitruunaa
1/2 tl hiivaa

Kuori inkiväärijuuri ja paloittele se astiaan. Kiehauta puolet vedestä. Kaada astiaan sokerit ja kiehuva vesi. Sekoita ja anna jäähtyä haaleaksi. Lisää juomaan hunaja, puristettu sitruunan mehu ja loppu vedestä. Sekoita hiiva pieneen simatilkkaan ja lisää astiaan. Anna käydä huoneenlämmössä yön yli. Siivilöi ja pullota. Sima on valmista nautittavaksi kolmen vuorokauden kuluttua.

Lisää ohjeita kevään juhlaan löytyy osoitteesta www.martat.fi/neuvot_arkeen/ruoka/reseptit

Suosittelemme sinulle