Hyppää sisältöön

Keinulaudasta pitää olla maahan 38 senttimetriä

Taloyhtiöt purkavat leikkikenttiään, sillä kiristyneet turvamääräykset käyvät joillekin taloyhtiöille kalliiksi. Keinuista ja kiipeilytelineistä on helpompaa hankkiutua eroon kokonaan.

tytöt mittaavat keinun korkeutta.
Kuva: Yle Etelä-Karjala
Marjut Mäntymaa

Tämän vuoden alussa voimaan tulleen kuluttajaturvalain mukaan esimerkiksi hiekkalaatikot eivät saa olla enää teräväreunaisia ja hiekat pitää vaihtaa kerran vuodessa. Keinujen alla pitää nykyään myös olla tietty määrä turvasoraa.

Taloyhtiöiden piha-alueet ovat yleisiä paikkoja, eikä ketään voi kieltää niille menemästä.

Mari Kiljunen, puheenjohtaja, Etelä-Karjalan isännöitsijät ry.

Nyt vanhoja leikkikenttiä joudutaan purkamaan, koska taloyhtiöillä ei ole mahdollisuutta kunnostaa niitä lain mukaisiksi. Etelä-Karjalan isännöitsijöiden puheenjohtaja Mari Kiljunen sanoo, että useimmat leikkikentät ovat jääneet vuosien saatossa huoltamatta.

- Lisäksi nykyisin käytetään hyvin paljon kaupungin yleisiä leikkipaikkoja. Nyt monet yhtiöt ovat päätyneet siihen, että taloyhtiöiden leikkipaikat puretaan, sanoo Kiljunen.

Taloyhtiöiden piha-alueet ovat yleisiä paikkoja, eikä ketään voi kieltää niille menemästä. Sen vuoksi niiden täytyy täyttää kaikki säännökset mitä EU on mukanaan tuonut.

2-8 millimetristä hiekkaa tai synteettisiä laattoja

Jos taloyhtiö tahtoo tehdä tai säilyttää esimerkiksi keinun pihallaan, huomioonotettavia asioita on paljon, kertoo Mari Kiljunen.

- Taloyhtiön pihaan tarvitaan turva-alue. Keinun alla on oltava turvahiekkaa, minkä raekoko on 2-8 millimetriä. Vastaavasti voisi käyttää synteettisiä laattoja. Ketjujen lenkkien maksimikoko saa olla 8,6 millimetriä. Jos se ylitetään, pitää ketjut suojata. Lisäksi rengasistuimet saavat olla maasta vähintään 45 senttimetrin korkeudella ja keinulaudat 38 senttimetrin korkeudella, luettelee Kiljunen.

Leikkipaikalla täytyy olla myös kyltti, mistä näkee, keneen vahinkotapauksissa ottaa yhteyttä. Yhteystieto on yleensä taloyhtiön hallitus tai huoltoyhtiö. Kyltissä on oltava myös leikkipaikan osoite.

Jos leikkipaikoilla tapahtuu vahinkoja, niistä vastaa taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä.

Säännökset ovat tulleet voimaan 1999 ja ne on päivitetty 2008. Tämän vuoden alusta tuli kuluttajaturvalaki, joka määrittelee säännökset sellaisille organisaatioille, jotka tarjoavat leikki- ja skeittipaikkoja.

Katso Kaakkois-Suomen Yle uutisten tv-juttu aiheesta.

Suosittelemme sinulle