Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Lapsiperheiden karkaaminen Tampereelta vähentynyt

Lasten ja nuorten määrän kasvaa väestöennusteiden mukaan Tampereella vuoteen 2030 mennessä eniten uusissa rakennettavissa kaupunginosissa, kuten Vuoreksessa ja Nurmi-Sorilassa.

Lapsia Ikurin päiväkodin pihalla.
Kuva: Yle / Petri Aaltonen
Kirsi Matson-Mäkelä
Avaa Yle-sovelluksessa

Alle kouluikäisten määrä kasvaa Tampereella aiempiin ennusteisiin verrattuna.  Tähän syynä on syntyvyyden kasvu. Lisäksi lapsiperheiden muutot naapurikuntiin ovat vähentyneet ja uudet asuinalueet houkuttelevat lapsiperheitä jäämään kaupunkiin.

Tampereen uudet rakennettavat kaupunginosat ovatkin väestöennusteiden mukaan lasten ja nuorten määrissä eniten kasvavia alueita. Kasvu on voimakasta myös Länsi-Tampereella.

Vuonna 2027 Tampereella on 19 000 pikkupilttiä

Kasvavien alueiden lasten- ja nuorten palvelujen tarve on voimakasta ja esimerkiksi Vuoreksen alueella, jonne suunnitellaan 1200 oppilaan koulua, peruskouluikäisten määrä on suurimmillaan vuoden 2020 tienoilla. Myös Länsi-Tampereella, jossa kaupunki on lisäämässä lapsiperheiden tarvitsemia palveluja.

Tuorein väestöennuste valmistui helmikuussa 2012. Tampereen vuosittainen kasvu on sen mukaan noin 2 000 asukasta, ja tamperelaisia olisi vuoden 2030 lopussa 253 400. Vuonna 2027 Tampereella on noin 19 000 alle kouluikäistä  lastaa.

Kouluikäisten määrä on alimmillaan tänä vuonna, mutta se kääntyy kasvuun ensi vuonna. Oppivelvollisuusikäisten määrä saavuttaa 2020-luvun alkuun mennessä tason, jossa oltiin 2000-luvun alussa.

Länsi-Tampereelle tulossa uusia tiloja lapsille

Suunnittelupäällikkö Sisko Hiltunen kertoo, että Tampereen kaupunki lisää palveluja etenkin länsipuolelle.

- Kaarilan lukiolta vapautuvat tilat helpottavat tilannetta kouluissa. Alueella on myös jo avattu noin 100 uutta päivähoitopaikkaa. Lentävänlaakson päiväkoti on otettu uudelleen käyttöön ja Myllärin päiväkoti avattiin Ikurissa. Syksyllä 2013 Harjun seurakunnan tiloihin avataan päiväkoti.

Nämä ovat kuitenkin vain ennusteita.

Suunnittelupäällikkö Sisko Hiltunen

Myös kokonaan uusia rakennuksia on suunnitteilla.

- Niemenrantaan on tulossa uusi päiväkoti vuonna 2014. Kalkunvuoreen rakennetaan pienten lasten yksikkö, johon tulee päiväkoti sekä tilat esi- ja alkuopetukselle, Hiltunen sanoo.

Tesoman kouluun on tulossa perusparannus ja laajennus yhtenäiskouluksi, jossa alueen kasvava oppilasmäärä on otettu huomioon. Tesoman yhtenäiskoulu on alustavan aikataulun mukaan valmis vuonna 2017.

Jäitä hattuun suunnittelussa

- Nämä ovat kuitenkin vain ennusteita, joiden toteutuminen on epävarmaa. Se riippuu muun muassa talous- ja työllisyystilanteesta, Sisko Hiltunen muistuttaa.

Esimerkiksi kaupungin keskustassa lasten määrä on jäänyt aikaisemmin ennusteita alhaisemmaksi.

Suosittelemme