Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Ammattiliitto Pro kiistää yhteyden ydinaseteollisuuteen

Pro luottaa rahastoyhtiöiltä saamiinsa selvityksiin. Rahastoyhtiöillä runsaasti erilaisia rahastovaihtoehtoja. Pro valinnut valikoimasta vain eettisesti kestävät rahastot.

Susanna Siironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ammattiliitto Pro vakuuttaa sijoittaneensa vain eettisesti hyväksyttyihin rahastoihin. Liiton näkemyksen mukaan sen rahoja ei ole käytetty ydinaseteollisuuteen sijoittaviin rahastoihin, vaikka sen käyttämät rahastoyhtiöt sijoittavat myös ydinaseteollisuuden yrityksiin.

- Me lähetimme varainhoitajallemme viestin, voitteko selvittää, ovatko nämä meidän omistamat rahastot sijoittaneet näihin ydinaseteollisuuteen linkittyneisiin yrityksiin. Varainhoitajamme otti yhteyttä kaikkiin näihin rahastoyhtiöihin ja teki kyselyn omistamistamme rahastoista, sisältyykö sinne tällaisia yhtiöitä, ja jokaisen vastaus oli ei, Ammattiliitto Pron talousjohtaja Pirjo Terilehto sanoo.

Pron mukaan sillä ei ole mitään syytä epäillä varainhoitajien selvitystä. Pron mukaan rahastoyhtiön valikoimasta on valittavissa rahastot, jotka eivät sijoita ydinaseita tai muita kiistanalaisia tuotteita valmistaviin yrityksiin.

Rauhan ja turvallisuuden tutkimusverkoston SaferGlobe Finlandin tekemän Suomen asevienti 2010 -raportin mukaan suomalaisten eläkerahoilla tuetaan suoraan tai epäsuorasti ydinaseteollisuutta. Ammattiliitto Pron katsottiin tekevän sijoituksia epäsuorasti, kun se käytti rahastoyhtiöitä, joiden valikoimassa oli mm. ydinaseisiin sijoittavia rahastoja.

Raportin tiedot perustuvat useisiin lähteisiin. Muun muassa kansainvälisesti arvostettuun Don’t Bank on the Bomb -raporttiin, johon on listattu rahastoyhtiöitä ja yrityksiä, joilla on liittymiä ydinaseteollisuuteen.

SaferGlobe Finlandista todetaan, että niin eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, kirkko, Kuntien eläkevakuutusyhtiö Keva, ammattiliitto Pro ja Nordea Suomi saivat kommentoida Suomen asevienti 2010 -raporttia ennen sen julkistamista.

- Vastausaikaa oli kaksi päivää. Me laitoimme saman tien varainhoitajalle kyselyn, että voitteko selvittää nämä. Emme me tämän kokoluokan asioita pystytä selvittämään tällaisessa ajassa, Terilehto toteaa.

Suosittelemme