Hyppää sisältöön

Virtsarakkopalloista foliosta valmistettuihin "äkälintuihin"

Ilmapallot ovat pitkän historiansa aikana muuttuneet paljon, mutta lasten huvia ne ovat olleet lähes aina. Ilmapallot olivat satoja vuosia eläinten rakoista puhallettuja palloja, joilla muun muassa narrit ja kiertelävät viihdyttäjät huvittivat toreilla kansaa. Muinaisten intiaanien ja eskimoiden lapsilla on ollut vuosisatoja leluina eläinten rakoista täytettyjä palloja.

Kuva: YLE
Jari Laasanen

Tori täynnä hyörinää ja lasten naurua, vappupillit soi ja viuhkat kahisee. Ilmapallojen myyjä seisoo heliumilla täytetyn foliopallovuoren alla ja myy kinuaville lapsille lasten hittituotteilla kuvitettuja palloja. Vanhemmat muistuttavat, että pidähän tiukasti kiinni, varmana siitä että kymmenen euron heliumpussi on alle minuutin sisään matkalla kohti stratosfääriä ja lapsi huutaa kuin palosireeni. Mikäpä paremmin kertoisi kevään ja vapun viimein koittaneen.

Ilmapallot ovat kuuluneet suomalaiseen vappuun jo kauan. Ensimmäiset ilmapallot saapuivat Suomeen oletettavasti Pietarin kautta 1800-1900-luvun vaihteessa. Ilmapallot kehittyivät kuminkäsittelytaidon karttuessa eläinperäisistä kumisiin 1800-luvun alussa jolloin valmistettiin ensimmäiset kumiset ilmapallot.

Nykyisin vapputoreilla ei enää kohtaa juuri kumisia ilmapalloja, muuten kuin itsepuhallettavia. Tämän vapun hittituote ilmapallomarkkinoilla ei liene kenellekään yllätys.

- Nykyisin toreilla ja turuilla myytävät pallot ovat tosiaan foliosta valmistetuja palloja, joista joka vuosi löytyy omat hittinsä. Tänä vuonna ykköshittinä on Angry-birds pallot, jotka toki lintuina sopivat mainiosti ilmapalloiksi, kertoo Ilmapallokeskus Oy:n toimitusjohtaja Petri Nieminen.

Nieminen muitelee, että viimeiset Suomessa valmistetut ilmapallot tehtiin yli puoli vuosisataa sitten.

- Nyt menee vähän muistin varassa, mutta Suomessa toiminut ilmapallotehdas suljettiin joskus 1940- 1950 luvulla.

Suosittelemme sinulle