Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Järjestö: Kiinalaisaktivisti USA:n hallussa

Ihmisoikeusjärjestön mukaan karkuri Chen Guangcheng on suojassa Yhdysvaltain lähetystössä. Sokea toisinajattelija pakeni kotiarestista.

Matti Törmä
Avaa Yle-sovelluksessa

Itseoppineen sokean asianajajan Chen Guangchengin pako kotiarestista itäisessä Shandongin maakunnassa sijaitsevasta maalaiskylästä on herättänyt maailmalla huomiota.

Chen on tullut tunnetuksi muun muassa kampanjoimalla Kiinan yhden lapsen politiikkaan liittyviä pakkoabortteja vastaan. Kotiarestissa Chen on ollut vuodesta 2010 lähtien, jolloin hän vapautui neljän vuoden vankeudesta.

Tarkkaan valvotun Chenin pako on omiaan lisäämään Kiinan kommunistisen puolueen ongelmia. Puolue on pyrkinyt vakauttamaan maata ja asemaansa ennen johtajavaihdoksia myöhemmin tänä vuonna.

Chenin mahdollinen siirtyminen Yhdysvaltain Pekingin suurlähetystöön aiheuttaisi Kiinan johdolle uutta päänvaivaa.

Epäilyjä Chenin oleskelusta Yhdysvaltain suurlähetystössä saatiin jo eilen, kun yhdysvaltainen kiinalaisten uskonnollisia ja poliittisia oikeuksia ajavan China Aid -järjestön johtaja Bob Fu ilmoitti Chenin paosta.

- Chen Guangcheng onnistuttiin kuljettamaan Pekingiin. Chen on nyt sataprosenttisesti turvallisessa kohteessa, Fu kuvaili.

Myöhemmin järjestö täsmensi kiinalaistoisinajattelijan olevan Yhdysvaltain suurlähetystön suojissa ja maiden käyvän asiasta neuvotteluja.

Kiinan ja Yhdysvaltain viranomaiset eivät ole kommentoineet väitettä.

Jos tieto pitää paikkansa, se sattuisi varsin ikävään ajankohtaan.   

Yhdysvaltain ulkoministerin Hillary Clintonin ja valtiovarainministerin Timothy Geithnerin on määrä saapua ensi viikolla Pekingiin neuvottelumatkalle. Chenin tapaus saattaisi varjostaa matkaa.

Jokaista lintua ei voi kahlita häkkiin. Sulat ovat siihen liian värikkäät.

Kiinan mikrobloggaajat

Chen vaatii pääministeriä puuttumaan korruptioon

Chen itse on jo ehtinyt pakonsa jälkeen antaa levitykseen videon, jossa hän esitti toiveita pääministeri Wen Jiabaolle muun muassa korruptiosta.

- Paikallisviranomaisten ei tulisi antaa tuhlata verorahoja laittomasti ihmisten vahingoittamiseen ja puolueen kuvan tahraamiseen. He tekevät tätä häpeämättömästi puolueen nimissä, Chen lisäsi.

Kiinan kansalaisoikeuksia oman turvallisuuden uhallakin puolustaneille ryhmille Chenin pako voi antaa uutta puhtia. Kiinalainen toisinajattelija sai viimeksi turvapaikan Yhdysvaltain lähetystöstä parikymmentä vuotta sitten.

Nettikansa iloitsee Chenin karkaamisen onnistumisesta. Tapaus on monen kommentoijan mukaan kuin elokuvista.

- Jokaista lintua ei voi kahlita häkkiin. Sulat ovat siihen liian värikkäät, toistuu useissa kirjoituksissa Kiinan mikroblogisivusto Weibossa.

Sitaatti on vankilapaosta kertovasta elokuvasta Rita Hayworth - avain pakoon.

Suosittelemme sinulle