Hyppää sisältöön

Talvivaaran prosessinäytteet poliisin hallussa

Talvivaaran pääkonttoria on töhritty sraymaalilla Espoossa. Asiasta on tehty rikosilmoistus.

Talvivaaran kaivoksen altaasta löytyneitä kuolleita lintuja. Kuva: Tommi Taipale

Talvivaaran kaivosalueella on otettu prosessiliuoksesta näytteitä perjantaina. Näytteen otossa oli mukana myös Kainuun Ely-keskus, kun poliisi oli pyytänyt keskukselta virka-apua. Helsingin Sanomat kertoi lauantaina, että yhtiön prosessiliuosaltaasta löytyi kymmeniä kuolleita lintuja. Altaassa on metallipitoista liuosta joka on vaarallista, jos sille altistuu. 

Lehden tietojen mukaan kuolleet linnut löysi aluetta tutkailemaan mennyt nelihenkinen ryhmä. Mukana oli toimittaja ja valokuvaaja, jotka olivat menneet kaivosalueelle mielenosoituksen jälkeen. 

Kainuun Ely-keskuksen ylitarkastaja Unto Ritvanen kertoi Yle Uutisille, että näytteet ovat nyt poliisin hallussa ja poliisi myös vastaa niiden tutkimisesta. Ritvasen mukaan näytteen oton yhteydessä ei havaittu mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Sen enempää hänellä ei ole asiasta sanottavaa.

- Näytteet ovat nyt poliisin hallussa. Eilen käytiin siellä, eikä siellä huomattu mitään, hän sanoo.

Talvivaaran pääkonttoria töhritty

Kaivosyhtiö Talvivaara alkaa selvittää lintukuolemien syytä. Poliisi tutkii lintukuolemien lisäksi myös julkisrauhan rikkomista.

Viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen Talvivaarasta kertoo, että yhtiöllä ei ole vielä käsitystä lintukuolemista. Nissinen kertoo, että lintujen joukossa on useita telkkiä. Lintuparvista ei hänen mukaansa ehkä tämän perusteella ole kyse.

Alueella on myös luonnonvesialtaita, joilla usein tavataan lintuja. Lintujen löytyminen prosessialtaasta on harvinaista.

- Poliisi todennäköisesti vertaa liuosnäytteitä linnuista otettaviin näytteisiin, jotta lintujen alkuperästä ja kuolinsyystä saadaan tarkempi selvyys, arvelee Nissinen.

Nissinen kummastelee, että Talvivaaran pääkonttori Espoossa joutui ilkivallan kohteeksi samaan aikaan kun kuolleet linnut löytyivät. Kuusikerroksisen pääkonttorin seinää oli töhritty maalilla. Asia havaittiin perjantaiaamuna. Nissinen ei kuitenkaan sano, että asioilla olisi yhteys. Asiasta kertoi ensin Sotkamo-lehti.

- Kiinteistön omistaja on tehnyt jo rikosilmoituksen asiasta poliisille. Yhteyksiä asioiden välillä emme halua arvioida, hän sanoo.

Talvivaara on myös tehnyt rikosilmoituksen alueelle tulleesta ryhmästä. Yhtiö vaatii rangaistusta julkisrauhan rikkomisesta ja laittomasti hankittujen kuvien julkaisemisesta, kertoo Nissinen.

Lintukuolemien ja liuosnäytteiden selvittely jatkuu alkuviikosta. 

Suosittelemme sinulle