Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämässä huhtikuun kannatusarviossa kokoomus pitää kärkipaikkaa 22,6 prosentin osuudella. Puolueen kannatus on pilkulleen sama kuin maaliskuussa ja 2,2 prosenttiyksikköä suurempi kuin sen viime vuoden eduskuntavaaleissa saama ääniosuus.
SDP:n kannatus on noussut tämän vuoden helmikuussa mitatuista historiallisen huonoista 16,3 prosentin pohjalukemista lähes kolme prosenttiyksikköä ja on nyt 19,1 prosenttia, sama kuin puolueen osuus viime kevään eduskuntavaaleissa annetuista äänistä. Maaliskuusta SDP on nostanut kannatustaan 1,8 prosenttiyksikköä.
Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jari Pajunen arvioi, että virta käy nyt puolueeseen päin takaisin.
- Se on ehkä paluuta kotiin. Ja sitten tosiaan tämä paluumuutto perussuomalaista, niin varmaan on ne suurimmat syyt, sanoo Pajunen.
Demarit on kyselyn mukaan selkeästi toiseksi suurin puolue, sillä keskustan kannatus ei ota noustakseen. Se on itse asiassa heikentynyt kolme kymmenystä maaliskuusta ja on nyt 16,4 prosenttia.
PS:n lasku jyrkkää
Perussuomalaisten alamäki jatkuu. Tammikuun kyselyssä puolueen kannatus oli 17,4, helmikuussa 16,1, maaliskuussa 15,8 ja tässä huhtikuun mittauksessa 14,1 prosenttia. Lasku on jyrkkää kun muistetaan, että viime vuoden kesällä PS:n kannatus keikkui kuukausi kuukauden jälkeen reilusti yli 20 prosentissa. Parhaimmillaan luku oli jopa 23 prosenttia.
Tutkimusjohtaja Jari Pajunen tulkitsee SDP:n ja perussuomalaisten lukujen liittyvät ainakin jossain määrin toisiinsa. Pajunen arvioi myös, että ainakin osa perussuomalaisten kannattajista on siirtynyt sohvalle.
- Varmaan tilanne on sellainen, että osa ei tällä hetkellä varmaan kannata ketään. Mutta sitten on havaittavissa jonkin verran paluumuuttoa sekä SDP:hen että keskustaan.
Myös vihreiden kannatus on laskenut: se on nyt 10,4 prosenttia, kun se vielä maaliskuussa oli 11,0.
Vasemmistoliitto on hieman parantanut asemiaan: maaliskuussa 8,1 ja nyt 8,9 prosenttia vastanneista kannatti puoluetta.
RKP ja Kristillisdemokraatit näyttävät huhtikuun mittauksen perusteella jumiutuneen alle neljän prosentin puolueiksi. RKP:n kannatus oli 3,7 prosenttia, 0,2 prosenttiyksiköä enemmän kuin maaliskuussa. Kristillisdemokraateja kannatti 3,2 prosenttia, puoli prosenttiyksikköä vähemmän kuin maaliskuussa.
Tutkimuksen haastattelut tehtiin 3.–26.4.2012. Kannatusarvio kuvaa tilannetta eduskuntavaalien puoluekannatuksessa. Tutkimukseen vastasi yllä mainittuna ajanjaksona 2 892 henkilöä. Heistä 1 877 eli 64,9 prosenttia kertoi puoluekantansa.