Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Parjatuille potilastietojärjestelmille tarjotaan ulkomaisia vaihtoehtoja

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin ylilääkärin mukaan nykyiset tietojärjestelmät vievät liikaa hoitohenkilökunnan aikaa. Aiemmin terveyskeskuslääkäri ehti tutkia päivässä 14 potilasta. Nyt määrä on enää kymmenen.

Lääkäri tutkii potilaan tietoja potilastietojärjestelmästä.
Kuva: Yle
Tuomas Kerkkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkomaiset ohjelmistoyritykset pyrkivät Suomen potilastietojärjestelmien markkinoille. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuusi jäsenkuntaa kilpailuttavat syksyllä potilastietojärjestelmänsä.

Useat kansainväliset yritykset ovat jo käyneet esittelemässä tuotteitaan Helsingissä. Valtiovarainministeriö kannustaa muitakin kuntia kilpailuttamaan terveydenhuollon tietojärjestelmänsä.

HUSin hallintoylilääkäri Lasse Lehtosen mukaan kömpelöt potilastietojärjestelmät vievät kohtuuttomasti hoitohenkilökunnan työaikaa.

Ennen potilastietojärjestelmien käyttöönottoa Helsingin terveyskeskuksissa lääkäri ehti tutkia 14 potilasta päivässä. Tietojärjestelmän käyttöönoton jälkeen määrä putosi kahteentoista potilaaseen ja nykyään lääkäri tapaa päivittäin enää kymmenen potilasta.

- Suurimmat ongelmat liittyvät järjestelmien käytettävyyteen. Ne ovat moniportaisia ja hankalia. Työntekijä joutuu käyttämään aivan suhteettoman paljon aikaa tietokoneensa kanssa, toteaa.

Tavoitteena säästöä ja enemmän aikaa hoitotyöhön

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuuden jäsenkunnan potilastietojärjestelmät uusitaan poikkeuksellisen suurella tarjouskilpailulla. Uudistus koskee perus- ja erikoissairaanhoidon lisäksi sosiaalitoimen tietojärjestelmiä.

Vuosittain kuuden jäsenkunnan tietojärjestelmiin käytetään 35 miljoonaa euroa. Lasse Lehtonen arvioi ulkomaisista sairaaloista saatujen vertailutietojen perusteella, että summasta voidaan hyvinkin leikata kolmannes pois.

- Varsinainen etu tulee kuitenkin sitä kautta, että hoitohenkilökunta voi käyttää enemmän aikaansa hoitotyöhön, hän korostaa.

Kilpailutuksen on määrä alkaa syyskuussa. Tavoitteena on saada ratkaisevasti nykyistä nopeampia ja helppokäyttöisempiä järjestelmiä.

Vaikka kilpailutus ei ole virallisesti alkanut, ovat useat yritykset jo käynteet esittelemässä tuotteitaan.

Tieto aikoo lähteä kilpaan uudistetulla versiolla laajalti käytössä olevasta Efficasta. Logica on puolestaan tehnyt aiesopimuksen Cerner-suuryrityksen kanssa ja aikoo tarjota omien järjestelmiensä oheen amerikkalaista potilastietojärjestelmää Millenniumia.

Accenture on puolestaan hankkinut kumppanikseen Epic-yhtiön ja Digia on sopinut yhteistyöstä tanskalaisen Systematicin kanssa. Lisäksi HP ja Intersystem ovat ilmaisseet kiinnostuksensa. Kilpailuun odotetaan myös muita yrityksiä. Esimerkiksi monialayritys Siemens tarjoaa Soarian-tietojärjestelmää.

Hallintoylilääkäri Lehtonen on pannut merkille, että amerikkalaisten potilastietojärjestelmien valttina on niiden käytettävyys.

- Yhdysvalloissa seurataan tarkasti työntekijöiden käyttämää aikaa, joten käytettävyyteen on kiinnitetty paljon huomiota. Toiminnot on toteutettu hyvin selkeästi. Toki eurooppalaiset ja suomalaiset pyrkivät samaan, hän sanoo.

Valtion ICT-johtaja käskee kilpailuttamaan

Nykyään Logica ja Tieto hallitsevat Suomen potilastietojärjestelmien markkinoita ohjelmistoilla, jotka on pääosin kehitetty Suomessa. Ohjelmistojen markkinaosuus on yritysten oman arvion mukaan yli 80 prosenttia.

Yritysten asema voi kuitenkin murtua, jos ulkomaiset yritykset  menestyvät Husin kilpailussa. Pärjääminen voisi tasoittaa tietä myös muihin sairaanhoitopiireihin, kun ne kilpailuttavat omia järjestelmiään.

Julkisen hallinnon ICT-johtaja Timo Valli Valtiovarainministeriöstä arvioi, että terveydenhuollon tietojärjestelmiä tuottavien yritysten kilpailu ei nykyään toimi kunnolla. Hänen mukaansa Suomeen on päässyt vakiintumaan käytäntö, että kerran hankittua järjestelmää ei kilpailuteta uudestaan.

- Kilpailua edistäisi jos kilpailutettaisiin vähintään kymmenen vuoden välein. Hankintalain periaatteena on, että julkisesti rahoitetut hankinnat tehdään mahdollisimman tehokkaasti, hän sanoo.

Potilastietojärjestelmien vaihto ei kuitenkaan käy kädenkäänteessä. HUSin tavoitteena on ottaa uusi tietojärjestelmä käyttöön aikaisintaan vuonna 2016.

Suosittelemme sinulle