Hyppää sisältöön

Häkki heilahti kilpikonnien salakuljetuksesta Yhdysvalloissa

Mies tuomittiin eläinrääkkäyksestä. Salakuljetustoiminta oli jatkunut jo vuosia.

Jenni Mehtonen

39-vuotias mies tuomittiin vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeusrangaistukseen Los Angelesissa Yhdysvalloissa uhanalaisten eläinten salakuljetuksesta. Japanilaismies salakuljetti kymmeniä maa- ja merikilpikonnia Japanista Yhdysvaltoihin eväsrasioissa. Hänet tuomittiin myös maksamaan sakkoja 18 000 dollaria eli noin 14 000 euroa.

Enimmäisrangaistus teosta olisi voinut olla 20 vuoden vankeusrangaistus.

- Olen erittäin häpeissäni ja kadun tekojani, mies kirjoitti USA:n piirisyyttäjä George Kingille osoittamassaan kirjeessä.

Kaksi Japanin kansalaista pidätettiin tammikuussa Los Angelesin kansainvälisellä lentokentällä. Pidätykset olivat osa liitovaltion agenttien salaista operaatiota, joka kantaa nimeä "Operaatio Lentävä Kilpikonna".

Yhteensä 55 maa- ja merikilpikonnaa löydettiin eväsrasioista, jotka oli pakattu matkalaukkuihin.

Salakuljetettuaan kilpikonnat maahan japanilaismies myi eläimet lemmikkinäyttelyihin ja osti niistä saamillaan rahoilla käärmeitä sekä maa- ja merikilpikonnia, joita esiintyy Pohjois-Amerikassa. Sen jälkeen hän salakuljetti ostamansa eläimet Japaniin myytäviksi.

Mies maksoi kuriireille villieläinten piilottamisesta matkalaukkuihin. viranomaisten mukaan mies ja hänen kuriirinsa tekivät yli 40 matkaa Yhdysvaltoihin vuosien 2004 ja 2011 välillä.

Liitovaltion syyttäjien mukaan mies syyllistyi eläinrääkkäykseen. Syyttäjien mukaan kilpikonnien salakuljetus muodosti myös salmonellan tartuntavaaran.

Suurin osa salakuljetetuista eläimistä on kansainvälisesti luokiteltu uhanalaisiksi ja niiden maahantuontiin vaaditaan lupa.

Mies tuomittiin eläinten salakuljetuksesta myös elokuussa, jolloin hän sai seitsemän kuukauden tuomion.

Suosittelemme sinulle