Hyppää sisältöön

Koiraa on karvoihin katsominen

Koirien trimmauspalveluissa on näin kesän korvalla ruuhkaa, kun takut oiotaan ja pitkät karvat lyhennetään ihan kotikoiriltakin. Trimmaus on paljon muutakin kuin vain koiran kauneudenhoitoa ja estetiikkaa.

Kuva: Yle / Tarja Nyyssönen

Mikkeliläisellä Merja Kämäräisellä on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus koirista ja turkinhoidosta. Tottuneesti nainen ottaa vastaan sekarotuisen, vuoden vanhan Felician, joka on tullut elämänsä ensimmäiseen trimmiin. Lyhyt neuvonpito omistajan kanssa ja visio uudesta kampauksesta on syntynyt Merjan mieleen.

- Näillä x-rotuisilla koirilla saa mielikuvitusta käyttää, kun ei ole varsinaista rotumääritelmää, jonka mukaan turkkia alkaisi leikata. Omistajan toiveet toteutetaan, eli Feliciallekin jätetään pitkät korvatupsut, Tassun ja Turkin yrittäjä Merja Kämäräinen kertoo.

Koiria voidaan trimmata useilla eri tavoilla. Joitakin rotuja trimmataan saksilla, toisia taas nyppimällä. Osa koirista vaatii koneellisen käsittelyn.

- Joitakin rotuja sekä nypitään että leikataan, riippuu ihan karvanlaadusta. Sekarotuisilla koirilla trimmaus tehdään ihan karvanlaadun mukaan. Felicialla on paimenkoiratyyppinen karva, joten siihen käyvät sakset aseiksi.

Karvatassujen kevätsiivous

Kämäräinen kertoo, että trimmaaminen on koiran perusterveydenhoitoa. Jos karvaista kaveria ei ikinä pestäisi ja trimmattaisi, turkki takkuuntuisi ja pahimmassa tapauksessa koiralle tulisi ihosairauksia.

- Esimerkiksi villakoirilla karva kasvaa koko ajan. Se on sama kuin ihmiset käy parturissa kun koira tulee trimmiin. Eli se ei todellakaan ole mitään näyttelykoirien huuhaata.

Jos koira on trimmattava rotu, tulee trimmi tehdä kerrasta kuuteen kertaan vuodessa, koiran karvanlaadusta riippuen.

- Näin keväisin monet omistajat kiinnittävät erityistä huomiota koiran turkkiin, kun kuraa ja hiekkaa alkaa kantautua kotiin. Tänne tulee paljon semmoisiakin koiria, kuten tämä Felicia, että välttämättä ei tarvitsisi ollenkaan trimmata, mutta omistaja haluaa siistin hauvan ja koiralle kesäturkin.

Kaikki koirat ja rodut  eivät suinkaan turkinleikkausta tarvitse. Mutta turkinhoitoa tarvitsee jokainen koira.

- Jo pentuna pitäisi koira opettaa siihen, että sen turkkia hoidetaan, harjataan ja pestään. Huonosti hoidettu turkki tekee koiralle epämukavan olon ja saattaa aiheuttaa erilaisia iho-oireita. Pahimmassa tapauksessa iho tulehtuu takkuisen ja likaisen turkin alla.

Vielä ei ihan mahdotonta tapausta ole tullut vastaan

Merja Kämäräinen

Se että ihmiset eivät itse leikkaa koiriensa turkkia, ei kerro suinkaan omistajien laiskuudesta.

- Monta kertaa on omistaja tullut koiran kanssa tänne ja sanonut että ei se niin helppoa se trimmaus ollutkaan. Kotona aloitettu turkin nyppiminen on siistitty täällä sitten. Vaikka tämä näyttää helpolta, niin se pitää opetella, sekä trimmaajan että koirankin. Silloin lopputuloksesta tulee siisti.

Saisiko olla rentouttava tassukylpy?

Kämäräinen tekee koirille paljon muutakin kuin turkinleikkausta. Palvelulistalta löytyy muun muassa kynsienleikkaus, polkuanturoiden rasvaaminen ja erilaiset hoitopaketit.

- Koirien merkitys yhteiskunnassa on muuttunut. Kun maailmassa on niin paljon pahaa ja negatiivista ympärillä, on pyyteettömästä ja luotettavasta ystävästä, koirasta, tullut erityisen tärkeitä ihmisille. Niille halutaan antaa hyvää oloa ja niiden terveydestä pitää huolta.

Kämäräinen tarjoaa koirille myös hemmotteluhoitoja. Tassuhoidossa koiran jalat liotellaan luonnonmukaisessa rauhoittavassa uutteessa, varvaskarvat siistitään ja lopuksi anturat rasvataan.

- Omistajien olisi hyvä kiinnittää huomiota koirien jalkoihin. Etenkin kaupungissa paljon liikkuvat koirat altistuvat suolalle, hiekoitushiekalle ja loskalle. Koirat ovat jalkojen päällä jatkuvasti ja niillä ei ole suojaavia kenkiä, joten anturat ovat kovilla.

Kahden tunnin käsittelyn jälkeen sekarotuinen Felicia on valmis lähtemään kotiin. Pitkästä ja paksusta turkista on Merja Kämäräisen roskikseen kadonnut puolet. Omistajan toivomuksesta jätetyt korvatupsut heiluvat iloisesti kun koira valmistautuu kotiin lähtöön. Omistaja nauraa, että kotona menee kymmenen minuuttia takapihalla, ja Felicia on yltä päältä mullassa, koira kun on kova kaivamaan kuoppia. Mikäs nyt on kaivellessa, kun turkki on keventynyt. Sehän se on sitä oikeaa koiranelämää.

Suosittelemme sinulle