Hyppää sisältöön

Huuto huudettiin ennätyshintaan

Edvard Munchin teos Huuto on myyty 119,9 miljoonalla dollarilla eli 91,3 miljoonalla eurolla. Se on kaikkien aikojen ennätys.

Sothebyn huutokauppakamarin työntekijä asettelee Edvard Munchin Huuto-maalausta esille.
Sothebyn huutokauppakamarin työntekijä asetteli Edvard Munchin Huuto-maalausta esille New Yorkissa 12. huhtikuuta. Kuva: Andy Rain / EPA
Tuuli Liekari

Sothebyn huutokauppakamarissa myynnissä olleen taulun lähtöhinta oli 50 miljoona dollaria, ja sen arvioitiin menevän kaupaksi noin 80 miljoonan dollarin hintaan.

Kaupantekoa oli kestänyt noin 15 minuuttia, kun nimettömäksi jäänyt ostaja korotti oman hintatarjouksensa ennätykselliseen 119,9 miljoonaan dollariin. Kun tarjous oli mennyt läpi, ostajia ja mediaa pullollaan ollut Sothebyn huutokauppasali räjähti suosionosoituksiin.

Taidehuutokauppojen aikaisempi hintaennätys oli Pablo Picasson maalauksesta Alaston taiteilijan tarjottimella (Nu au Plateau de Sculpteur), josta maksettiin toukokuussa 2010 Christien taidehuutokaupassa New Yorkissa hulppeat 106,5 miljoonaa dollaria. Teos oli keväällä 2011 esillä Lontoon Tate Modern -taidemuseossa.

Norjalaisen liikemies Petter Olsenin kauppaama klassikkoteos on viimeinen yksityisomistuksessa oleva versio neljästä Huuto-teoksesta.

Olsen sanoi helmikuussa tuottojen menevän uuden museon, taidekeskuksen ja hotellin perustamiseen maatilalleen Hvitstenissä, missä Olsenin isä ja Munch asuivat naapureina.

Vuonna 1895 maalatussa teoksessa mies pitelee päätään ja huutaa taustallaan verenpunainen taivas.

Suosittelemme sinulle