Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Valtava musta aukko ahmaisi punaisen jättiläisen tutkijoiden silmien edessä

Ensimmäistä kertaa tutkijat ovat pystyneet tunnistamaan mustan aukon uhriksi joutuvan tähden. Kun tähdet vaeltavat liian lähelle mustia aukkoja, aukkojen painovoima imaisee tähden.

Tietokoneella luodussa havainnekuvassa näkyy mustan aukon nielaisemasta tähdestä peräisin oleva voimakas kaasupurkaus.
Tietokoneella luodussa havainnekuvassa näkyy mustan aukon nielaisemasta tähdestä peräisin oleva voimakas kaasupurkaus. Kuva: NASA, S. Gezari (The Johns Hopkins University), and J. Guillochon (University of California, Santa Cruz)
Marika Kataja-Lian
Avaa Yle-sovelluksessa

Avaruustutkijat ovat havainneet harvinaisen tapahtuman, jossa valtava musta aukko nielaisi lähistölle vaeltaneen tähden. Tapahtuma sattuu arviolta kerran sadassa tuhannessa vuodessa.

Valtaosassa galaksien keskustaa on suuria mustia aukkoja, joiden massa on miljoonia tai jopa miljardeja kertoja enemmän kuin aurinkojen. Nämä materiaa imevät mustat aukot uinuvat hiljaiseloaan, kunnes pahaa aavistamaton uhri, kuten vaeltava tähti, sattuu niiden reitille. Sen jälkeen musta aukko imaisee uhrin.

Mustat aukot, samoin kuin hait, kärsivät yleisestä harhaluulosta, että ne ovat kyltymättömiä tappokoneita.

Avaruustutkija Ryan Chornock

- Mustat aukot, samoin kuin hait, kärsivät yleisestä harhaluulosta, että ne ovat kyltymättömiä tappokoneita, sanoo avaruustutkija Ryan Chornock Harvard-Smithsonianin astrofysiikan tutkimuskeskuksesta uutistoimisto AFP:lle.

- Itse asiassa, ne ovat hiljaisia suurimman osan elämäänsä. Joskus tähti vaeltaa liian lähelle, ja silloin ahmiminen alkaa.

Hohde johti jäljille

Havaijilla sijaitsevan Pan-STARRS1-teleskoopin ottamat kuvat galaksista, jonka kirkkaus on voimistunut huomattavasti mustan aukon nielaiseman tähden aiheuttaman kaasupurkauksen vuoksi.
Hawaijilla sijaitsevan Pan-STARRS1-teleskoopin ottamat kuvat galaksista, jonka kirkkaus on voimistunut huomattavasti mustan aukon nielaiseman tähden aiheuttaman kaasupurkauksen vuoksi. Kuva: NASA, S. Gezari (The Johns Hopkins University), A. Rest (STScI), ja R. Chornock (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)

Astronomit ovat tienneet mustien aukkojen syyllistyvän surmiin, mutta nyt uhri on tunnistettu ensimmäistä kertaa. Tutkijat havaitsivat Haleakalan huipulla Hawaijilla sijaitsevan teleskoopin avulla mystisen hohteen kesäkuussa 2010.

Hohde syntyi, kun tähden kaasut olivat vajoamassa mustaan aukkoon. Ilmiötä tarkkailtiin 12 kuukautta, kunnes hohde lopulta vaimeni.

Se oli ihan kuin todisteiden keräämistä rikospaikalta.

Tutkimusta johtanut Suvi Gezari

Tutkijat havaitsivat myös uhriksi joutuneen tähden jäänteitä sekä tutkivat kaasun rakennetta.

- Se oli ihan kuin todisteiden keräämistä rikospaikalta. Koska kaasussa oli suurimmaksi osaksi heliumia ja vain vähän vetyä, verilöylyn johtopäätös oli, että teurastetun tähden täytyi olla laajentuneen tähden heliumydin, sanoi tutkimusta johtanut Suvi Gezari Johns Hopkins -yliopistosta Nasan tiedotteessa.

Punaiset jättiläiset syntyvät auringoista, kun niiden fuusioreaktiossa käyttämä vety loppuu, se alkaa laajentua ja tähden väri muuttuu keltaisesta punaiseksi.

Havaittu punainen jättiläinen oli 2,7 miljardin valovuoden päässä sijaitsevassa galaksissa. Tutkijat arvelevat, että musta aukko oli nielaissut tähden uloimman kuoren jo jokin aikaa sitten. Punainen jättiläinen oli arvioiden mukaan jo muutenkin elinkaarensa loppuvaiheessa.

- Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun meillä on tarpeeksi yksityiskohtaista tietoa sen päättelemiseksi, millaisen tähden musta aukko repi kappaleiksi ja kuinka suuri musta aukko sen teki, Gezari sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Mustan aukon massan arveltiin olevan kolme miljoonaa kertaa Auringon massan verran, mikä tekisi siitä lähes saman kokoisen kuin oman Linnunratamme keskustassa olevan mustan aukon.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Nature-lehdessä.

Suosittelemme