Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kukat säilyvät satoja vuosia maan kasvimuistissa

Yksi kaivinkoneen lohmaisu voi nostaa maan uumenista pintaan sellaisia kasvijäämiä, jotka ovat odottaneet kasvuun lähtöä satojakin vuosia.

Puutarhapalstan kylvötöitä.
Multaa tasoitetaan. Kuva: YLE / Savo
Vihtori Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Maan kasvimuisti ulottuu varsinkin vanhoissa pihapiireissä vuosisatojen taakse. Monet puutarhojen asukit ovat varsinaisia sissejä, koska ne kykenevät säilyttämään elinvoimaisuutensa pitkiäkin aikoja. Varsinkin maansiirtotöiden yhteydessä pihaan voi ilmestyä oudon näköisiä kasveja.

Vanhojen asutusten ympäristössä rakennustöiden yhteydessä on pulpahtanut oopiumunikkoja.

hortonomi Marjaana Meuronen

- Siemen vaipuu alkiolepoon, joka mahdollistaa parempien aikojen odottamisen, hortonomi Marjaana Meuronen toteaa.

- Monta kertaa rakennustöiden yhteydessä saatetaan kaivaa muinaisia juurakoita tai muita muinaisia kasvijäämiä pintakerrokseen, jotka sitten heräävät sata vuotta kestäneestä ikitalvesta ja lähtevät kasvuun, hän lisää.

Puutarha-asiantuntija Meuronen kertoo usein törmänneensä muun muassa vanhoihin oopiumunikoihin.

- Vanhojen asutusten ympäristössä rakennustöiden yhteydessä on pulpahtanut oopiumunikkoja. Ne onnistuvat säilyttämään elinvoimaisuutensa, vaikka olisivat peräisin sadan vuoden takaa, hän summaa.

Omenapuu saastuttaa pihan kymmeniksi vuosiksi

Maaperä muistaa asioita niin hyvässä kuin pahassa. Monet kasvit erittävät eläessään kuona-aineita maaperään, ja sillä tavalla saastuttavat maan pitkäksikin ajaksi.

Suurin osa puutarhakasveistamme, kuten omenapuu kuuluvat rosaceae-heimoon. Tämän sukuisten kasvien tiedetään tekevän hallaa lajikumppaneilleen.

- Kun vanhan omenapuun kaataa, niin samalla paikalle ilman massiivisia maansiirtotöitä ei voi istuttaa saman suvun kasveja eli marjapensaita tai hedelmäpuita. Kaikki suvun edustajat myrkyttyvät siitä vanhan puun paikasta, Meuronen kertoo.

- Uuden taimen istuttamista voi joutua odottamaan parikymmentäkin vuotta silloin kun on rosaceae-heimosta kyse, hän lisää.

Suosittelemme sinulle