Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Anita toteutti haaveensa lemmikkihoitolasta

Joensuulainen Anita Seppälä jätti toimistosihteerin hommat ja päätti ryhtyä lemmikkihoitolayrittäjäksi. Nyt elämä rytmittyy koirien pissalenkkien mukaan.

Nainen rapsuttaa koiraa koira-aitauksessa.
Kuva: Yle / Milla Holm
Milla Holm
Avaa Yle-sovelluksessa

Lemmikkihoitola Moppe ja Miiru on pientä viilausta vaille valmis. Toimintaa on pyöritetty pienimuotoisemmin remontin aikana ja tulevia varauksia on otettu vastaan.

Ajatus lemmikkihoitolan perustamista alkoi muhia Anita Seppälän päässä, kun hän perheineen muutti Iiksenvaaralle Ketunpesäntielle.

- Talon entisellä omistajalla oli hevosia autotallin päädyssä. Mietimme siihen ensin muutamalle koiralle hoitopaikkaa. Tehtyämme laskelmia huomasimme, että koiramäärä oli liian pieni, jos hommasta aikoi tehdä elinkeinon.

On viisasta ottaa kaikki ihmiset huomioon.

Anita Seppälä

Tämän jälkeen alkoi tarkempi laskelmien teko. Seppälä tutustui muihin lemmikkihoitoloihin ja haki niistä ideoita omaansa varten. Luonnollisesti uusi hoitola vaati rakennusluvan sekä pihapiirin muiden rakennusten vuoksi myös poikkeusluvan.

- Poikkeuslupa saatiin tosi nopeasti, mutta rakennusluvan ja tieliittymän kanssa oli sen verran ongelmia, että siinä meinasi usko loppua heti alkuunsa.

Itse hoitolatoiminta ei vaadi erityistä lupaa, mutta läänineläinlääkärille on tehtävä ilmoitus toiminnan mittakaavasta ja siitä missä ja miten toimintaa harjoitetaan, Anita Seppälä selvittää.

Eläinsuojelulaki määrittelee millaisissa tiloissa eläimiä voidaan pitää. Jos esimerkiksi koirat ovat samassa tilassa, on olemassa määräykset kuinka paljon tietyn painoisella koiralla on oltava tilaa.

Naapurit huomioitu

Seppälä selvitteli ennen yrityksen perustamista naapureiltaan mitä mieltä nämä ovat lemmikkihoitolan perustamisesta.

- Naapureilta on kyselty jo hyvissä ajoin mitä mieltä ovat, kun meillä on tällaisia suunnitelmia. Minusta tämä on koko kylän asia ja on viisasta ottaa kaikki ihmiset huomioon.

Naapurit on huomioitu esimerkiksi niin, että hoitolarakennuksen ulkotarhat on sijoitettu tieltä poispäin, jolla pyritään pienentämään meluhaittaa.

Hoitolassa piisaa kokoa

Moppe ja Miiru tarjoaa hoitopaikan 28 koiralle. Paikoista neljä on sellaisia, joihin voidaan ottaa hoitokoiria joita ei tarvitse käsin kosketella, tämä tarkoittaa  esimerkiksi poliisin virkakoiria tai laumanvartijakoiria. Saman perheen koirille voidaan tarjota yhteiset tilat .

Hoitolasta löytyy myös ruokahuoltotilat sekä omat tilansa pieneläimille ja jyrsijöille.  Käytössä on myös pesu- ja trimmaustilat sekä oma huone kissoille.

- Kaikissa kissapaikoissa on ikkuna, sillä se on kissoille tärkeä.

Pieniä viimeistelyjä lemmikkihoitolan puolella tehdään vielä erityisesti kissahuoneen puolella.

- Kissapaikkojen väliseiniin tulee liukuluukut, että tiloja voi yhdistää jos samalla omistajalla on useampia kissoja. Näin saadaan riittävästi hiekkalaatikoita ja ruoka- ja juoma-astioita.

Kissat ja koirat pääsevät ikkunoista ja ulkotarhoista ihailemaan kuusikkoista maisemaa, sillä heti hoitolan takaa avautuu näkymä sankkaan kuusimetsään.

Suosittelemme