Hyppää sisältöön

Pakettiautomaatit syrjäyttämässä perinteiset postit

Koventunut kilpailu on ajanut Itellan lakkauttamaan tappiota tuottavia, perinteisiä posteja. Lakkautettujen myymälöiden tilalle tarjotaan muun muassa pakettiautomaatteja.

Pakettiautomaatti
Itsepalveluperiaatteella toimivat pakettiautomaatit yleistyvät. Kuva: Yle Keski-Suomi
Pauliina Tolvanen

Suomalaiset lähettävät vuosittain yhteensä yli 36 miljoonaa kotimaan postipakettia. Kilpailu postipaketeista on kovaa. Itellan lisäksi pakettien lähetys- ja jakelupalveluita tarjoaa Suomessa suuri joukko kansainvälisiä paketti- ja kuriiriyhtiöitä sekä pienempiä kotimaisia yhtiöitä.

Perinteinen posti tuottaa tappiota

Postin omien myymälöiden ylläpitämisestä aiheutuu vuosittain 15 miljoonan euron tappio. Itellan tavoitteena on puolittaa se. Keski-Suomessa lakkautuslistalla on Savelan posti Jyväskylässä. Jämsässä postin myymälä puolestaan muuttuu niin sanotuksi asiamiespostiksi.

Itellan aluepäällikkö Harri Mustonen kertoo, että postin on muiden yritysten tavoin tultava toimeen omilla myynneillään. Kun asiakkaiden asiointiluonne on muuttunut, ei ylläpito enää välttämättä ole kannattavaa.

- Enemmän on tämmöstä noutaja-asiakasta, joka ei tuo sinne palvelupisteeseen, mistä luovutus tehdään, Mustonen sanoo.

Pakettiautomaatit yleistyvät

Pakettien lähettäminen ja vastaanottaminen eivät edellytä asiointia postin omassa myymälässä, minkä takia Itella on pyrkinyt kehittämään kustannuksiltaan halvempia palveluita.

- Nyt ollaan erikoistuttu perustamaan uusia pakettiautomaatteja. Esimerkiksi Jyväskylässä on Seppälän Citymarketissa ja Keljonkankaan Prismassa mahdollisuus noutaa ja lähettää paketteja, Mustonen sanoo.

Pakettiautomaatit asennetaan kaikkiin nykyisiin ja tuleviin K-Citymarketeihin vuoden 2013 loppuun mennessä. Kaupalle yhteistyö on kannattavaa, sillä sen uskotaan tuovan lisää asiakkaita.

-Kun verkkokauppa tekee kovaa nousuaan ja postipalveluiden tarve valtaosalle kuluttajista nousee ihan uuteen rooliin, niin me ollaan haluttu meidän asiakaskunnalle tuoda yksi vaihtoehto tarjolle kauppakäynnin yhteyteen, kertoo K-Citymarket myyntijohtaja Petri Mäntysalo Kesko Oy:sta.

Lähipostien puolesta taistellaan

Itellan kaavailemat uudistukset herättävät vastustusta asukkaissa, jotka menettävät lähipostinsa. Jyväskylässä Kortepohjan Asukkaat ry ja Kypärämäen-Köhniön Asukasyhdistys luovuttivat tänään keräämänsä adressin Itellalle.

Savelan postin lakkautusta vastustavan adressin allekirjoitti nelisentuhatta ihmistä. Asukkaat pitävät asiointia keskustan postissa hankalana.

- Minä haen postin vaikka sitten Äänekoskelta, mutta haluan palvelua ja sitä haluaa moni muukin ihminen. Sehän minun mielestäni postin yksi tärkeimpiä asioita onkin alunperin, kritisoi Kortepohjan Asukkaat ry:n puheenjohtaja Risto Urrio.

Adressi ei kuitenkaan vaikuta Itellan aikeeseen lakkauttaa Savelan posti. Aluepäällikkö Harri Mustonen toivottaa kaikki asukkaat tervetulleiksi keskustassa sijaitsevaan Vapaudenkadun postiin samoin kuin uusiin pakettiautomaatteihin ja muihin palvelupisteisiin.

- Niin kuin Seppälässä, siellä on hyvät parkkipaikat, sinne voi aina jättää lähetyksiä, Mustonen lupaa.

Suosittelemme sinulle