Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Pyhäjoki vahvasti esillä energiajätin yhtiökokouksessa Saksassa

Fennovoiman suurosakkaan, E.Onin, yhtiökokouksessa Saksassa käytettiin Pyhäjoelle sijoitettavaa ydinvoimalaa vastaan useita puheenvuoroja. Tilaisuudessa mukana ollut Pro Hanhikivikin sai käyttää puheenvuoronsa tänä vuonna loppuun asti.

Pro Hanhikiven Hanna Halmeenpää pitää puhetta E.Onin yhtiökokouksessa Saksassa
Kuva: Markus Dufner
Riikka Oosi
Avaa Yle-sovelluksessa

Fennovoiman suurosakas, saksalainen energiayhtiö E.On järjesti torstaina yhtiökokouksensa Saksassa. Essenin kokouksessa esille nousi myös Fennovoiman ydinvoimalahanke Pyhäjoella. Sitä vastaan käytettiin useita puheenvuoroja. Viestinsä yhtiökokoukselle vei myös Pro Hanhikivi -liike.

Pro Hanhikiven varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää kertoo, että Pyhäjoki oli esillä myös kokouspaikan ulkopuolella kun Saksan Greenpeace järjesti mielenosoituksen, jonka pääteemana oli E.Onin ydinvoimalahanke Suomessa.

"Esillä enemmän kuin aiemmin"

Yhtiökokouksessa kaksi puheenvuoroa käyttänyt Halmeenpää oli yllättänyt siitä, miten suureen rooliin Fennovoiman suunnitelmat Pyhäjoella ja E.Onin osuus niissä nousi kokouksessa.

- Laskin tuossa äsken, että noin 5-6 puheenvuoroa oman puheenvuoroni lisäksi on ollut sellaisia, joissa tätä E.Onin osakkuutta Fennovoimassa on nostettu esille ja myös kyseenalaistettu, kertoo paikan päältä Essenistä keskeltä kokousta tavoitettu Halmeenpää.

Luulen, että mikrofonin sulkeminen viime kokouksessa herätti ehkä enemmän närää kuin sitä, mitä E.ON sillä tavoitteli ja siksi minun annettiin nyt käyttää puheenvuoroni kokonaan.

Hanna Halmeenpää

Halmeenpää osallistui E.Onin yhtiökokoukseen nyt kolmatta kertaa.

- Näistä kolmesta kerrasta asia oli nyt kaikkein eniten esillä.

Halmeenpää itse ihmetteli omassa puheenvuorossaan sitä, kuinka E.Onin strategia voi poiketa yhtiön kotimaan Saksan päätöksestä suuntautua kohti uusiutuvaa energiaa. Lisäksi hän toi esille sen, että hanke voi tuoda tullessaan odottamattomia kustannuksia ydinjätteen loppusijoittamisen osalta.

Halmeenpää sai puhua loppuun asti

Viime vuonna Halmeenpään mikrofoni suljettiin kesken hänen puheensa, mutta tällä kertaa hänen annettiin puhua loppuun.

- Luulen, että mikrofonin sulkeminen viime kokouksessa herätti ehkä enemmän närää kuin sitä, mitä E.On sillä tavoitteli ja siksi minun annettiin nyt käyttää puheenvuoroni kokonaan.

- Vierustoverini kertoivat, että yhtiön johto oli kuitenkin näyttänyt seuraavan puhettani hyvin tarkasti, kertoo Halmeenpää.

Suosittelemme