Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Toimeentulotuen leikkaus ei kannusta nuoria opiskelemaan

THL: Lakimuutos epäonnistuu nuorten syrjäytymisen estämisessä.

Mielenosoittajat pitelevät banderollia.
Nuoret osoittivat mieltään toimeentulotuen heikennyksiä vastaan eduskuntatalon edessä 14. joulukuuta. Kuva: Yle
Heidi Asplund
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin sosiaalitoimi ei ole juuri leikannut toimeentulotukea nuorilta koulutuksesta kieltäytyneiltä, vaikka laki niin sallii. Viime vuonna voimaan tulleen lain mukaan sosiaalitoimi voi leikata toimeentulotukea alle 25-vuotiailta, jos he kieltäytyvät koulutuksesta tai keskeyttävät sen. Kiistellyn lain tavoitteena on kannustaa nuoria koulutukseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan lakimuutos ei ole toiminut halutulla tavalla. THL:n tutkijat selvittivät lakimuutoksen seurauksia haastattelemalla nuorten kanssa työskenteleviä sosiaalityöntekijöitä, sosiaaliohjaajia ja joitakin heidän asiakkaitaan Helsingissä.

Helsingin sosiaalitoimi leikkasi tammi - elokuussa 2011 nuorten asiakkaidensa toimeentulotukea koulutuksesta kieltäytymisen tai sen keskeyttämisen vuoksi 50 tapauksessa. Yhteensä nuoria asiakkaita Helsingin sosiaalitoimella oli keskimäärin 3 500 kuukaudessa

Nuoret eivät ole haluttomia

Tutkimuksessa selvisi, että toimeentulotuen alentaminen hyvin harvoin auttaa nuorten asiakkaiden elämäntilanteessa. Tutkimuksen mukaan suurin ongelma ei olekaan nuorten haluttomuus opiskella, vaan se, ettei heille löydy sopivaa tapaa siihen.

Opiskelun keskeyttämiseen tai koulutuspaikasta kieltäytymiseen on monia syitä. Siihen voivat vaikuttaa erilaiset terveyteen ja työkykyyn liittyvät ongelmat. Kouluun hakeminen voi olla vaikeaa, jos nuori ei saa tukea perheeltä tai lähipiiriltään.

Sosiaalityöntekijöiden mukaan nuoret eivät aina edes tiedä, mitä haluavat tai he eivät pääse haluamaansa koulutukseen. Lisäksi moni toimeentulotukea saava nuori ei halua opiskella, vaan päästä töihin tai ainakin yhdistää työn ja koulutuksen.

"Nykyinen järjestelmä jarruuttaa nuoria"

Pakotteiden sijaan tutkijat haluaisivatkin nuorille kannusteita. Ne rohkaisisivat nuoria muutokseen silloinkin, kun he ovat toimeentulotuen pitkäaikaisia asiakkaita.

THL:n tutkimuksen mukaan nykyinen etuusjärjestelmä pikemminkin jarruttaa kuin kannustaa tilanteen muuttamiseen.

"Lakimuutosta voi pitää vääränlaisena koulutuskannusteena ja siten epäonnistuneena lähestymistapana nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen", THL:n tiedotteessa todetaan.

Tutkijat toivovat, että sosiaalityöntekijöiden asiantuntemus otettaisiin huomioon nuorten yhteiskuntatakuun jatkovalmistelussa.

Suosittelemme sinulle