Istanbuliin on avattu maailman tiettävästi ensimmäinen kaunokirjalliseen teokseen perustuva museo. Viattomuuden museo on Nobel-palkitun turkkilaiskirjailija Orhan Pamukin pitkäaikainen haave ja oma hanke.
Istanbulilaisen kujan varrella on pieni talo, jonka osti yli vuosikymmen sitten kirjailija Orhan Pamuk. Nyt talo on maalattu punaiseksi ja muutettu Viattomuuden museoksi, rinnakkaisteokseksi kirjailijan samannimiselle romaanille, joka julkaistiin vuonna 2008.
Kirjailija Orhan Pamuk kertoo, että hän ei ensin vain kirjoittanut menestyksekästä kirjaa ja keksinyt sitten ajatusta vaan loi sekä romaanin että museon samanaikaisesti.
Romaanin talossa asuu perheensä kanssa myyjätär Füsun, jota päähenkilö, Kemal herra, onnettomasti rakastaa. Kahdeksan vuoden ajan Kemal käy tapaamassa tyttöä kaukaisen sukulaisen roolissa. Kun vastakaikua rakkaudelle ei kuulu, alkaa Kemal varastaa lohdukseen talon tavaroita, aina suolasirottimesta Füsunin tupakantumppeihin.
Varastetuista esineistä Kemal kokoaa kirjassa museon, nyt siis todellisuudessakin avatun Viattomuuden museon. Tavarat esitellään museossa samassa järjestyksessä kuin kirjassa.
Orhan Pamukin mukaan Viattomuuden museo on myös Istanbulin 1900-luvun loppupuolen arkielämän museo. Vierailijat voivat katsella sanomalehtiä, valokuvia ja katkelmia vanhoista Istanbul-elokuvista.
Museon toteuttaminen kesti Orhan Pamukilta lähes viisitoista vuotta ja maksoi noin miljoona euroa.