Hyppää sisältöön

Lähes sata vuotta vanha kasvikansio pelastui

Kajaanin Otanmäestä on löytynyt ainutlaatuinen kasvikansio eli herbaario. Kansion kaikki 149 kasvia ovat tunnistettavia, sekä hyvin säilyneitä. Kasvio oli vaarassa päätyä roskalavan kautta kaatopaikalle.

Herbaarion kasvit ovat säilyneet hyvin.
Kuva: Yle / Sanna Kähkönen
Sanna Kähkönen

Kainuun Museoon tulee tasaisin väliajoin vinkkejä vanhoista tavaroista, joiden uskotaan olevan arvokkaita. Ihmiset ovat usein valveutuneita pyytäessään arvioimaan vinttien aarteita, mutta liian usein juuri se arvokkain tavara päätyy roskalavalle.

Kajaanin Otanmäestä löytyneeseen kasvioon oli liitetty myös siemeniä. Kasvien tarkoista löytöpaikoista ei ole merkitty tietoja, mikä olisi tärkeää tutkittaessa vanhojen esineiden taustoja. Kainuun Museon johtaja Antti Mäkinen pitää roskalavalta pelastettua herbaariota kulttuuri-historiallisena löytönä.

- Tästä oltaisiin varmasti kiinnostuneita esim. kasvitieteellisissä museoissa, mutta pidämme löydön täällä. Olemme miettineet kasviaiheista näyttelyä ja siihen tämä herbaario sopii mainiosti. Se on itsestään jo hyvin näyttävä.

Löydön takana on Saana Kemppainen, joka sai kansion käsiinsä pienen mutkan kautta. Kajaanin kaupungilla töissä oleva isä oli kiinnittänyt huomiota kansioon, jonka kohtalona olisi ollut kaatopaikka.

- Sanoin tästä meidän opettajalle ja hän sanoi, että viedään kansio museoon.

Kuivattuja kasveja tutkitaan varoen

Ennen matkaansa museoon herbaario oli opetuskäytössä. Otanmäessä oppilaat kiinnittivät opettajan johdolla huomiota lähes 100-vuotiaan kansioon moitteettomaan kuntoon. Myös tutut kasvit kiinnostivat. Nuoret osasivat käsitellä kansiota arvokkaasti.

- Se tässä olikin erikoista, että lähes sata vuotta sitten on kerätty kasveja talteen ja ne ovat näin hyvin säilyneitä. Kansion ollessa opetuskäytössä oppilaat ihan hiljentyivät sen äärelle ja olivat hyvin tarkkoja, etteivät kuivuneet ja herkät kasvit rikkoonnu, sanoo opettaja Kaisa Talus.

Opettaja Kaisa Talus uskoo, että kuivuneet kasvit olisivat edelleen erinomainen tutkimuskohde.

Tästä oltaisiin varmasti kiinnostuneita esim. kasvitieteellisissä museoissa, mutta pidämme löydön täällä.

Antti Mäkinen

- Useiden kasvien yhteyteen on liitetty myös pussukallinen siemeniä. Pitkästä iästä huolimatta näistä saisi selvitettyä hyvin paljon tutkijoitakin kiinnostavia piirteitä ja ominaisuuksia.

Tärkeät taustatiedot puuttuvat

Ainutlaatuisen kasvikansion välistä löytyi myös kasa postikortteja. Kasvien kerääjien nimet ja korttien nimet täsmäävät. Kasvion lisäksi museon väki lukee postikorttejakin mielenkiinnolla. Museon johtaja Antti Mäkinen harmitteli, että vaikka kasveista on kirjoitettu tarkat yksityiskohdat ylös, tarkat löytöpaikat ovat arvoitus.

- Vaikka näitä sivuja kuinka selaa, jää se tärkein tieto puuttumaan. Eivätkä postikortitkaan mysteeria ratkaise, koska paikat on merkitty hyvin ympäripyöreästi. Se on varmaa, että tämä on kerätty Kainuusta, ja tätä on tehnyt ainakin kaksi ihmistä.

Antti Mäkinen korostaa, että tärkeät taustatiedot korostuvat nykyaikana.

- Ne ovat löydön kannalta se seikka joka johtaa ne johonkin, tekee niille uskottavuutta. Varsinkin, kun nykyjään kaikki muovikrääsä leimataan ympäripyöreästi "Made in Indonesia" -tyylisesti. Tällöin sen vanhan, oman alueen taustoitetun tavaran arvo vaan kasvaa.

Suosittelemme sinulle