Paras keino ehkäistä selkäongelmia on harrastaa liikuntaa. Liikunta on kaikkein tutkituin ja ennalta ehkäisevin hoitomuoto, kertoo fysioterapeutti Pirjo Ailanto.
- Ei sekään ole varma asia, että liikunnan avulla välttyy selkäkivuilta. Itsehoito on paras lähtökohta, oman asentotunnon parantaminen ja omien ergonomisten tottumusten kartoittaminen, Ailanto toteaa.
Liikkumattomuus ei ole hyväksi selälle. Makaamaan ei passaa jäädä edes kipeän selän kanssa, koska silloin ihmisen toimintakyky heikkenee.
- Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kipua pitäisi sietää ja hammasta purren pyrkiä liikkumaan. Kipulääkitys pitää hoitaa kuntoon ja levätä mahdollisuuksien mukaan, fysioterapeutti Ailanto neuvoo.
Lääkärin pakeille kun kipua ei kestä
Paljon istumatyötä tekevien on syytä muistaa pitää taukoja ja liikkua työpäivän aikana.
- Kun istuu pitkään, on selkä on paikallaan ja välilevyt eivät saa ravintoa. Aineenvaihdunta on huono lihaksissa ja kudoksissa, fysioterapeutti Pirjo Ailanto sanoo.
Viimeisten tutkimusten mukaan myös tupakoinnin on todettu oleva vaikutuksia selkäkipuihin. Se on yksi riskitekijä huonojen elintapojen joukossa. Selän hyvinvointia kannattaa miettiä myös sängyn patjaa ja kenkiä valittaessa. Osalle naisista esimerkiksi korkokenkien käyttö saattaa aiheuttaa ongelmia.
- Se on yksilöllistä. Ei voida suoraan sanoa, että korkokengät ovat hyvä tai huono asia.
Lääkärin puheille on syytä suunnata kun kipu pitkittyy eikä pysty itsehoidolla tai reseptivapaiden kipulääkkeiden avulla samaan särkyä hallintaa.
- Lihakset eivät silloin selkeästi toimi, ja silloin joku painaa hermoon. Pahimmillaan voi tulla ratsupaikkaoireyhtymä, jolloin rakon ja suolen toiminta häiriintyy.