Hyppää sisältöön

Maailman ainoan ortotopologian dosentin huima tarina kansien väliin

Maatilan pojasta tuli kehittämänsä tieteenalan dosentti. Aapo Heikkilä piti Oulun yliopistossa legendaarisia massaluentoja. Pseudotieteilijän työhuoneeksi osoitettiin varastohuone fysiikan laitoksella.

Kuva: Yle
Reijo Lähteenmäki

Oulun yliopistossa jo 60 -luvulta aina 90-luvun taitteeseen vaikuttanut Aapo Heikkilä oli varjotieteilijä, ortotopologian dosentti, joka sai luentosalit täyttymään kuulijoista niin Oulussa kuin muissakin yliopistoissa.

Maantieteen emeritusprofessori Olavi Heikkinen on koonnut Heikkilän tarinan kirjaksi. Aapo Heikkilä - varjotutkija ja tähtiluennoitsija on tarina erikoisesta persoonasta. Samalla se on myös  kuvaus yliopiston alkuvaiheista. 

Aapo Heikkilä oli maanviljelijän poika Haapaveden peräkylältä, joka joutui tai pantiin suuren haltijaksi, emeritusprofessori sanoo.

- Heikkilästä kasvoi yliopistossa yhteisön hellitty ja pidetty henkilö, joka piti mahtavia massaluentoja. Luennot tekivät vaikutuksen kullekin omalla tavallaan. Kehenkä iloisena ja kehenkä humoristisena tai syvällisenä, Heikkinen muistelee.    

Kansan Tahdon kautta yliopistoille

Aapo Heikkilä opiskeli kirjansitojaksi Vaasan lääninvankilassa, jossa hän oli tutkintovankina psykiatrian toimensa tiimoilta, kuten kirjan kirjoittaja, emeritusprofessori Heikkinen mainitsee. Heikkilä oli toiminut ilman koulutusta psykiatrina Vaasassa.

Heikkilästä kasvoi yliopistossa yhteisön hellitty ja pidetty henkilö, joka piti mahtavia massaluentoja.

Olavi Heikkinen

Kirjansitojan ammattiaan hän toteutti Haapavedellä, jonne hän perusti kirjasitomon ja josta hän sitten siirtyi joksikin aikaan Kansan Tahdon kirjaamoon töihin.

- Se jäi hyvin lyhytaikaiseksi, kun se oli kuin tukinuittoa ja hänelle hanttihommaa, Heikkinen sanoo.

Kansan Tahdosta Heikkilä siirtyi ylioppilaskunnan vahtimestariksi ja sitä kautta yliopistomaailmaan oppineitten piiriin ensiksi kuuntelijaksi, sitten luennoitsijaksi ja lopulta jopa luentojen vastaanottajaksi.

Dosenttiluennosta rehtorin todistus

Emeritusprofessori Olavi Heikkisen mukaan ortotopologia oli para-avaruuden ilmiöihin suuntautuva Aapo Heikkilän kehittämä tieteenala tai oppiaine. Kyseessä oli näennäistiede, varjotiede, pseudotiede tai epätiede. Vai oliko ortotopologia taidetta? Harmitonta huuhaata? Näin on moni kysynyt ja tähän vastausta hakee myös Heikkisen kirja.

Oulun yliopistoin rehtori Lauri Lajunen muistaa kohtaamiset kemian laitoksella Aapo Heikkilän kanssa. Heikkilä ja Lajunen sopivat jo aikaisessa vaiheessa, että Heikkilä pitää luennot kaksi kertaa vuodessa ennen vappua ja joulua. Myöhemmin Lajunen antoi Heikkilälle todistuksen dosenttiluennosta.

- Ortotopologian dosentti Aapo Heikkilä on pitänyt dosenttiluennon. Luento vastasi täysin sille asetettuja ennakko-odotuksia, Lajunen muistelee todistuksen sisältöä.    

Olavi Heikkisen kokoama kirja Aapo Heikkilästä on huikea. Ihan kuten Eero Rantala kirjan takakannessa kiteyttää.

- Kyllä se on huikea tuo Aapon tarina. Se on Suomessakin ainutlaatuinen. Mukana koko valtavan laaja oppineiden yhteisö, toimitusjohtaja Eero Rantala toteaa.

Suosittelemme sinulle