Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Virkattu poliisiauto kurvaa pian Kiasmaan

Kaija Papun taideteos haastaa miehisenä koetun poliisin ammatin kovuuden naisellisella pehmeydellään. Virkattu poliisiauto valmistuu kolmessa vuodessa.

Kuvataiteilija Kaija Papu ja virkattu poliisiauto
Kuva: Yle / Mari Vesanummi
Mari Vesanummi
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen Takahuhdin ateljeeseen pysäköity poliisiauto vetää sanattomaksi. Pehmeä Skoda Octavia on viimeistä piirtoa myöden esikuvansa kaltainen.

Sarjanumeroidut Nokian renkaat, pikkutarkasti kirjottu Skodan logo, jopa sireeniin kiinnitetty huolto-ohjetarra on suoraan poliisiauton mallista. Ohjeet on kirjailtu kiiltävälle juhlakankaalle.

Katsoja mykistyy yhdennäköisyydestä taideteoksen äärellä. Työ on viimeistelyä vaille valmis, mutta jo nyt herättää ajatuksia.

- Olen ideaan todella tyytyväinen, mutta monet yksityiskohdat olisi voinut tehdä paremmin,  Kaija Papu kritisoi itseään.

Pehmeitä arvoja miehiseen maailmaan

Papu haluaa herättää teoksellaan keskustelua poliisista. Miehiseen maailmaan voisi ujuttaa hieman enemmän naisellisuutta ja pehmeitä arvoja.

Jos poliisiin saataisiin enemmän pehmeitä arvoja, olisiko poliisin arvostus suurempaa?

Kaija Papu

- Mielikuva poliisista on kova ja tarvittaessa jopa väkivaltainen. Suomessa ei ole montakaan naispoliisia, toisin kuin vaikka Ruotsissa.

Teos yllättää myös muodollaan. Kovasta metallista on tullut kuin jättimäinen pehmolelu.  

- Kaikki ei ole aina siltä miltä näyttää. Ei välttämättä poliisikaan, Kaija Papu sanoo.

- Jos poliisiin saataisiin enemmän pehmeitä arvoja, olisiko poliisin arvostus suurempaa?

Teos matkaa kohti Helsingin nykytaiteen museo Kiasmaa toukokuun lopulla. Virkattu poliisiauto nähdään osana design-vuoden Camouflage-päänäyttelyä.

Suosittelemme sinulle