Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Russian Libertine – Venäjän vapain mies

Russian Libertine – Venäjän vapain mies on dokumentti Viktor Jerofejevistä, joka omien sanojensa mukaan on maailman vapain mies maailman naurettavimmassa maassa. Jerofejev on kirjailija ja toisinajattelija, joka haluaa tehdä kotimaastaan avoimemman ja suvaitsevaisemman.

Avaa Yle-sovelluksessa
Tähtiä.

Jerofejev on kritisoinut kotimaansa valtaapitäviä jo Neuvostoliiton ajoista lähtien ja häntä on syytetty isänmaanpetturiksi kahdessa poliittisessa järjestelmässä. Jerofejevin tavoitteena on saada maansa kansalaiset katsomaan ympärilleen kriittisin silmin ja ryhtyä toimiin niin oman tilanteensa parantamiseksi kuin uuden, entistä avoimemman ja demokraattisemman poliittisen kulttuurin aikaansaamiseksi Venäjällä.

Tämän dokumentin päähenkilö, vuonna 1947 syntynyt Viktor Jerofejev on ikuinen poliittinen vastarannankiiski. Hän aloitti aktivistitoimintansa jo neuvostoaikaan, 1960-luvun lopulla. Tuolloin, nuorena kirjallisuuden opiskelijana Jerofejev julkaisi Metropol-nimistä kirjallisuuslehteä. Lehden avustajakuntaan kuului kirjailijoita, joiden tekstejä silloiset päättävät tahot pitivät vahingollisina. Niinpä lehti ja valtaapitävät ajautuivat lopulta törmäyskurssille. Tämän seurauksena Jerofejevin kansainvälisestikin arvostettu diplomaatti-isä kutsuttiin takaisin kotiin ja hänen uransa katkesi siihen. Nämä tapahtumat tuntuvat tämän elokuvan pohjalta olevan suurin ellei peräti ainoa, Jerofejevin kapinallisuran katumuksen aiheista.

Koska Russian Libertine on lähinnä henkilökuva, nähdään kuvissa väistämättä paljon puhuvia päitä. Haastattelujen vastapainona mukana on komeita, paikoitellen hienosti käsiteltyjä kuvia Moskovan kaduilta, klubeilta ja mielenosoituksista. Mitä tämä elokuva saattaisi kaivata, olisi jonkinlainen kuvan reunassa juokseva historiallinen aikajana, jotta me Neuvostoliiton ja Venäjän lähihistoriaa hatarammin tuntevat pysyisimme paremmin menossa mukana. Luulenpa esimerkiksi, että Leonid Brezhnevin valtakausi (1977 – 1982) ei ole läheskään kaikille elokuvan katsojille mikään itsestäänselvyys.

Russian Libertine – Venäjän vapain mies, näyttää yhden ihmisen ajatusten ja toiminnan kautta, että muutos Venäjällä on hiljalleen vaan ei hiljaa tuloillaan. Russian Libertine - Venäjän vapain mies on ajankohtainen ja mielenkiintoinen dokumentti, mutta kuinka vangitseva se on, on hiukan toinen kysymys.

Jos joku nyt innostuu ottamaan enemmän selvää Viktor Jerofejevin ajatuksista, niin se käy mainiosti päinsä vaikka lukemalla, joku hänen neljästä suomennetusta teoksestaan.

Suosittelemme