Hyppää sisältöön

Pori korjaa Helsingin nollatoleranssin hedelmät

Porin taidemuseon katutaidenäyttely näkyy nyt myös kaupunkikuvassa. Kaupunki haluaa jatkossa laillisten seinämaalauksien keskukseksi, sillä Helsingissä niihin suhtaudutaan edelleen nihkeästi.

Johannes Sammallisto ja Toni Hintsala ovat mukana Porin taidemuseon katutaidenäyttelyssä. Kuva: Yle

Kansainvälinen katu- ja kaupunkitaide rantautuu Suomeen yllättäen Porin kautta. Porin taidemuseossa kevään ajan esillä ollut kattava kotimaisten ja ulkomaisten katutaiteen huippunimien näyttely siirtyy ulkotiloihin. Perjantaina julkistetaan puolalaisen M-Cityn kerrostalon korkuinen seinämaalaus Porin kauppatorin kupeessa.

Puolan Gdanskista kotoisin oleva taiteilija M-city on toteuttanut sapluunojen avulla teoksen 657 noin kahdessa ja puolessa päivässä. Monien katutaiteilijoiden tavoin hän ei ole täysin anonyymi. Kuvata saa, haastatella ei. Vastaavia maalausta huutavia betoniseiniä löytyy kaikkialta Suomesta.

Porista voi tulla sellainen Suomen pikku-Berliini.

- Tällaista tilattua teosta ei ole Helsingissä olemassa. 90-luvun alkupuolella Helsingin kaupunki tilasi julkisia suurikokoisia seinämaalauksia kokoelmiinsa. Vuosina 1998-2008 toteutetun Stop töhryille -kampanjan ja nollatoleranssin vallitessa nämä teokset päätettiin poistaa, kertoo Kuvataideakatemian opettaja ja kuvataiteilija Tatu Tuominen.

Porin taidemuseon katutaidenäyttely näkyy kaupunkikuvassa. Kuva: Yle

Suomalaisille taiteilijoille laillisten seinämaalauksien tekeminen on ollut mieluinen tilaisuus, sanoo Porin taidemuseon näyttelyamanuenssi Pia Hovi-Assad.

- Suomalaisilla taiteilijoilla on ollut suuria vaikeuksia tehdä tällaisia töitä. Varsinkin Helsingin alueella, kun on ollut nollatoleranssi. He ovat hirveän onnellisia mahdollisuudesta tehdä laillisia töitä.

Laillisia seinämaalauksia toivotaan lisää

Vaikka museon näyttely päättyy toukokuun lopussa, kaupunkiin odotetaan vielä italialaista Blu:ta ja norjalaista Dolk-nimistä taiteilijaa seinämaalausten tekoon. Yksi kohde on VR:n vanhat veturitallit.

Seinämaalaus Porin taidemuseon Street Art -näyttelyssä. Kuva: Yle

Talleilla myös taiteilijan ammatista haaveilevat paikalliset nuoret ovat pääseet mukaan maalamaan omia teoksiaan osana projektia. Esimerkiksi Toni Hintsala ja Johannes Sammalisto maalasivat intiaanin, joka istuu mediataatioasennossa.

Porissa uskotaan, että seinamaalauksia tulee näyttelyn jälkeen vielä lisää.

- Uskoisin, että Poriin tulee vielä paljon lisää julkisia laillisia seinämaalauksia. Porista voi tulla sellainen Suomen pikku-Berliini, sanoo näyttelyamanuenssi Pia Hovi-Assad.

Suosittelemme sinulle