Hyppää sisältöön

Uusi sääskilaji löytyi Kittilästä

Tipula recondita on todennäköisesti erittäin harvinainen. Lajin elinympäristöt, vanhat havumetsät, ovat huvenneet Suomessa.

Uuden Tipula recondita -vaaksiaislajin koiras. Kuva: Valentin Pilipenko

Tieteelle uusi vaaksiaislaji, kansankielellä kirsisääski, on varmistunut DNA-lajitunnisteilla. Suomen Kittilässä havaittu laji lienee erittäin harvinainen, sanoo Turun yliopistossa väitöskirjaa tekevä tutkija Jukka Salmela.

Toukka tai pari olisi mukava löytää.

Jukka Salmela

Kyseistä vaaksiaista on havaittu Kittilän lisäksi vain Venäjän kaukoidässä. Kahden tunnetun esiintymän välillä on 6 500 kilometriä.

- On mahdollista, että lajia esiintyy mantereen keskeisimmissäkin osissa, mutta sitä ei vain ole toistaiseksi havaittu, Salmela sanoo.

Seuraavaksi on Salmelan mukaan kartoitettava, esiintyykö lajia muualla Suomessa.

- Toukka tai pari olisi mukava löytää.

Uuden lajin keräyspaikka Kittilässä ja ainoa tunnettu esiintymä Suomessa. Kuva: J. Salmela

Pohjois-Suomessa uuden lajin suosima elinympäristö, vanha havumetsä, on harvinaistunut ja pirstoutunut viime vuosikymmeninä. Tipula reconditan mahdollisessa elinympäristössä on runsaasti lahopuuta ja kalkkivaikutteiset lehdot.

Tuntemattoman sääskilajin löytyminen Suomesta ei ole tavatonta, vaikka Pohjoismaiden eliölajisto on maailman parhaiten kartoitettua. Esimerkiksi siivekkäitä hyönteisiä on varsin paljon erilaisia.

Suosittelemme sinulle