Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Vanhainkotien tarkastus paljasti monenlaisia ongelmia

Länsi-Suomen alueella on noin sata vanhustenpalveluyksikköä erityisvalvonnassa. Näistä 60 sijaitsee Pohjanmaalla. Osa yksiköistä on löytynyt Aluehallintoviraston omissa tarkastuksissa ja osa on tullut omaisten tai henkilökunnan yhteydenottojen kautta.

vanhus, kädet
Kuva: Jarkko Heikkinen/YLE
Terhi Varjonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintoviraston alueella on kaikkiaan 350 yksityistä vanhustenhoitoyksikköä. Näiden lisäksi ovat myös kuntien omat yksiköt. Ylitarkastaja Aija Ström AVI:sta kertoo, että tarkastukset kohdistuvat noin kymmeneen prosenttiin koko alueen yksiköistä. Pohjanmaalla on 60 yksikköä erityisvalvonnassa.

- Määrä kertoo siitä, että tarkastajat ja Aluehallintovirasto tekevät juuri sitä työtä mitä kuuluukin. Pohjanmaalla haaste on ylipäänsä se, että yksiköitä on muuta maata enemmän, sanoo Ström.

Ongelmat moninaisia

Henkilökuntaa on liian vähän. Asiakkaan kohtelusta tulee ilmoituksia ja myös yksiköiden päivätoimista

Ylitarkastaja Aija Ström, Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Yhteydenottoja vanhuspalveluista tulee niin vanhusten omaisilta kuin yksiköiden henkilökunnaltakin. Erityisvalvontaan päätyneiden ykisköiden ongelmat ovat monenlaisia, sanoo ylitarkastaja Ström.

- Hyvin erilaisista asioista otetaan yhteyttä. Henkilökuntaa on liian vähän. Asiakkaan kohtelusta tulee ilmoituksia ja yksikön päivätoimista, käytännössä ihan mistä vaan, listaa Ström.

Strömin mukaan pääsääntö on kuitenkin se, että ihmiset haluavat tehdä asiat oikein, mutta ongelmien taustalla saattaa olla yksinkertaisesti tiedollisia puutteita. Lainsäädännön viimeisimmät muutokset eivät välttämättä ole menneet perille niin hyvin kuin olisi pitänyt, sanoo Ström.

Kuukausi aikaa tehdä parannus

Kun yksikkö joutuu erityisvalvontaan, tarkoittaa se sitä, että yksiköllä on pääsääntöisesti kuukausi aikaa tehdä tarvittavat muutokset yksikössään. Aluehallintoviraston asiantuntijat ovat yksikön käytettävissä, jos näin halutaan.

Kun kyse on henkilökunnan määrän vähyydestä, asian kuntoon saattaminen ei ole helppoa. Pohjanmaalla on tällä hetkellä kova pula pätevästä hoitohenkilökunnasta eikä tilanne näytä  lähiaikoina paranevan.

Suosittelemme sinulle