THL:n pääjohtaja Pekka Puska kertoi tiedotustilaisuudessa, että lääkeyhtiön selvityksen mukaan tapahtumaan johtaneessa ohjelmointivirheessä oli pohjimmiltaan kyse inhimillisestä virheestä.
- Joku ohjelmoija on mokannut, Puska kiteyttää.
GSK on jo aiemmin myöntänyt ohjelmistovirheen.
2009 - 2012 toteutettuun pneumokokki-rokotetutkimukseen osallistui yli 40 000 lasta. Noin 200 lasta on käytännössä saanut eri rokotetta kuin heidän oli tarkoitus saada.
Osa on saanut ylimääräisiä annoksia pneumokokki- ja osa hepatiittirokotetta. Lisärokotteita on otettu matkaa varten. THL:n mukaan yhteyttä ottaneet vanhemmat ovat olleet huolissaan ylimääräisistä annoksista. THL pitää epätodennäköisenä, että ylimääräinen rokoteannos olisi aiheuttanut lapsille terveydellistä haittaa.
Joku ohjelmoija on mokannut.
Pekka Puska
Pneumokokkirokote estää tehokkaasti verenmyrkytyksiä
THL kertoi tiedotustilaisuudessa poikkeuksellisen laajan rokotetutkimuksen tuloksista, joita laitos pitää erinomaisina.
Rokotteen todettiin tutkimuksessa vähentäneen pneumokokin vauvoille aiheuttamia verenmyrkytyksiä 93 prosenttia.
Pikkulapsille jopa hengenvaaralliseen verenmyrkytykseen sairastui ennen rokotusten antamista vuosittain noin sata lasta.
Pneumokokki on merkittävin lasten kuolemia aiheuttava bakteeri maailmassa. Suomessa pneumokokkirokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2010.
Ennen vuotta 2010 pneumokokki aiheutti alle 5-vuotiaille Suomessa vuosittain 5 – 10 aivokalvotulehdusta, yli 3 500 keuhkokuumetta ja 30 000 korvatulehdusta.
Seuraavaksi THL tutkii, miten rokote vaikuttaa muihin tauteihin kuin verenmyrkytykseen. Tulosten odotetaan valmistuvan seuraavan vuoden aikana.