Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Tutkimus: Talouskasvu tekee kiinalaisista onnettomia

Kiina on mitä otollisin maa testata, tuoko raha onnea. Vaikka vauraus on nelinkertaistunut, elämäänsä tyytyväisiä on vähemmän.

Tiina Länkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tutkimusten mukaan kiinalaiset kokevat olevansa onnettomampia kuin 20 vuotta sitten. Samassa ajassa bruttokansantuote kansalaista kohden on nelinkertaistunut eli kiinalaiset ovat selvästi vaurastuneet.

Kiina on muuttunut maailman tasa-arvoisimpiin kuuluvista maista yhdeksi epätasa-arvoisimmista.

Richard Easterlin

Yhdysvaltalainen selvitys pohjautuu kuuteen eri kyselytutkimukseen vuodesta 1990 lukien.

- Monet uskovat, että hyvinvointi kasvaa talouden myötä, ja mitä nopeampaa talous kasvaa, sitä onnellisempia ovat ihmiset. Ei liene Kiinaa parempaa paikkaa tutkia tätä olettamaa, sanoo tutkija Richard Easterlin Etelä-Kalifornian yliopistosta.

Vuonna 1990 rikkaimmasta kansanosasta 68 prosenttia koki olevansa erittäin tyytyväisiä. Myös pienituloisimmista kiinalaisista 65 prosenttia vastasi samoin.

Kuitenkin kahdessa vuosikymmenessä jälkimmäinen luku on romahtanut 42 prosenttiin. Samalla kaikkein rikkaimmista erittäin tyytyväisiä on hieman useampi, 71 prosenttia.

Samanlaisia tuloksia mitattiin Neuvostoliitossa ja Itä-Saksassa muutosvaiheissa.

Tutkimus julkaistiin maanantaina tiedelehti PNAS:ssä. Kirjoittajien mukaan on tunnettu totuus, että kasvavat tulot kasvattavat myös elämänodotuksia.

- Onnellisuudella mitattuna Kiina on muuttunut maailman tasa-arvoisimpiin kuuluvista maista yhdeksi epätasa-arvoisimmista, professori Easterlin sanoo.

Suosittelemme sinulle