Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Uutta sairaalaa kaavaillaan Kukkumäkeen

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on löytänyt sairaalan uudisrakentamiselle uuden paikan. Uusi sijainti saattaisi olla jopa kymmeniä miljoonia euroja yli kahden sadan miljoonan euron hintaista siltasairaalaa halvempi.

Kuva: Yle Keski-Suomi / Jussi Lindroos
Tenho Tornberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus pohtii tänään uuden keskussairaalan rakentamissuunnitelmia. Esillä on nyt vaihtoehto, jonka mukaan niin sanotusta siltasairaala-mallista luovuttaisiin ja uusi sairaala rakennettaisiin kokonaan nykyiselle sairaanhoitopiirin omistamalle tontille.

Uuden paikan tulppana on ollut keskussairaalan suojeltu pesularakennus, jonka suojelumääräys kuitenkin Keski-Suomen museon mukaan voitaisiin poistaa.

- Tarvitsemamme uudet tilat, ei siis koko sairaalaa, voitaisiin rakentaa meidän omalle tontille pääosin, jolloin rakentaminen tulisi halvemmaksi, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Isolauri.

Sairaala voitaisiin rakentaa nykyisen pysäköintitalon eteen päivystysyksikön jatkoksi näkövammaisten koulun ja huoltoaseman väliin. Samalla Kukkumäentietä siirrettäisiin lähemmäs rataa.

Kustannukset tippuvat

Projektia johtavan Jorma Teittisen mukaan uusi ratkaisu  tarkoittaa merkittävästi alempia kustannuksia.

- Keskussairaalantien alittaminen tunnelilla  ei olisi tarpeellista ja tuo rakennuspaikka olisi myös tasaisempi ja siihen rakentaminen tulisi kustannuksiltaan edullisemmaksi, sanoo Teittinen.

Sairaalan suunnittelu jatkuu ripeästi kun hankesuunnitteluun päästään.

- Hankesuunnittelu käynnistyy varmaan nyt kesäkuussa ja se tulee kestämään noin puoli vuotta . Sen jälkeen saadaan hintalappu tälle asialle, sanoo Teittinen.

Sen jälkeen voidaan tehdä varsinainen investointipäätös ja päästään etenemään tarkempaan suunnitteluun ja rakentamiseen.

Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus TEKES kertoi myöntäneensä sairaala-hankkeelle lähes puolen miljoonan euron avustuksen. Summa kattaa puolet uuden keskussairaalan suunnittelu- ja kehitystyön budjetista.

Kolme vanhaa tilaa jää käyttöön

Keskussairaalan nykyisistä tiloista vain kolme säilyy sairaalakäytössä, Teittinen kertoo.

- Meillä on ollut valtuuston asettama työryhmä, joka on miettinyt kolmen viimeksi käyttöön otetun tilan hyödyntämistä terveydenhuollon tarpeisiin.

 Näitä tiloja ovat tuo päiväkirurgia-ravintohuollon rakennus,  päivystysyksikkö Nova- rakennus  ja rakennus 45, jossa on nuorisopsykiatria ja lastenpsykiatria.

Suosittelemme sinulle