Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Jalonen ylistää Koivun ketjua - "Jätkät ovat hirveässä tikissä"

USA-voitto oli tietyllä tavalla myös Leijonien päävalmentajan Jukka Jalosen voitto. Puolivälierävoitto pohjoisamerikkalaisjoukkuetta vastaan oli Suomen pelitavan mukautumisnäyte.

Jukka Jalonen.
Kuva: Lehtikuva
Ilkka Palomäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen jääkiekkomaajoukkueen suureksi sankariksi puolivälierässä Yhdysvaltoja vastaan nousi Jesse Joensuu, joka teki kaksi maalia. Joensuu kuitenkin itse sanoi pelin jälkeen, että todennäköisesti mikään muu kuin Mikko Koivun ketju ei olisi pystynyt 2-2-tasoitusta tekemään.

- On se ihan mahdollista, että näin olisi voinut käydä. Mutta onneksi meillä on Koivun ketju, päävalmentaja Jukka Jalonen kuittasi Joensuun lausunnon.

- Jätkät ovat kyllä hirveässä tikissä ja kauhean voitontahtoisia. Filppula on ollut koko ajan hyvä ja Jokinen myös etenkin ylivoimilla. Hän on parantanut jatkuvasti. Mikko on ollut aikamoinen isäntä vaihdosta toiseen. Tässä lohkossa ei ole yhtään niin hyvää kenttäpelaajaa - en tiedä, onko Ruotsin lohkossa sitten.

Koivun ketju nousi esiin, kun maali piti tehdä. Vaikka se oli nimenomaan kapteeni Koivu, joka tasoituksen teki, Jalonen oli tyytyväinen koko joukkueen reagoimiseen USA:n 2-1-maaliin kolmannen erän alussa.

- Joukkue osoitti luonnetta. Edelleen jauhoimme omaa peliämme sen jälkeen. Koko ajan me peliä pikkuisen hallitsimme ja loimme muutamia paikkoja. Koskaan ei tiedä, saako kiekkoa sisään. Uskoimme, että peli tuottaa maalipaikat. Niinhän se tuotti, ja Koivun ketju teki erittäin ison maalin vähän väkisinkin. USA:n 2-1-maali ei vaikuttanut pelaamiseemme, mikä osoittaa, että henkistä voimaa löytyy.

Jalonen piti USA-ottelua erittäin kovana alusta loppuun. Hengähdyksiin ei ollut varaa. Jalonen jopa nosti USA:n pakit paremmiksi kuin Kanadan. Ylipäätään nimenomaan pohjoisamerikkalaisen joukkueen voittaminen tiukassa paikassa oli Jalosen mieleen.

Meidän Peli ei sula pohjoisamerikkalaisten edessä

Ennen puolivälierää puhuttiin alkusarjan Kanada- ja USA-otteluiden innoittamana, että Jalosen pelitapa, ns. Meidän Peli, ei sovellu pohjoisamerikkalaisten kohtaamiseen. Jalonen kuitenkin muistutti, että enemmän kyse on siitä, että pohjoisamerikkalaiset vastustajat ovat pelitavallisesti tuntemattomampia Suomelle.

- Mehän emme pääse harjoittelemaan pohjoisamerikkalaisia vastaan kovin paljoa. Nämä pelit olivat kahteen vuoteen ensimmäiset. Harjoittelu kertoo, miten vastustaja pelaa, ja silloin me pystymme omaa peliämme säätämään vastustajan pelitavan mukaan. Nyt saimme oppia nämä kolme peliä, ja tulevaisuudessa se on varmasti helpompaa, Jalonen muistutti.

- Helppoa se ei tietenkään ole, koska nämä ovat niin hyviä joukkueita. Kanadaa vastaan näimme jo, että jos pystymme pelaamaan rohkeasti omaa peliämme, pärjäämme heillekin. Jos menee vähänkin pelon puolelle, emmekä pysty pelaamaan kiekolla, silloin häviämme heitä vastaan. Nyt rohkeus lisääntyi koko ajan pelin edetessä. En minä sitä epäillytkään, että se olisi ollut pelitavan vika, kun joukkue ei valmistautunut hyvin.

Suurimmaksi kompastuskiveksi alkusarjan USA-ottelussa kohosi USA:n antama paine korkealta. Puolustajilta ei tuolloin löytynyt keinoja avata peliä, ja hyökkäyspelaaminen kuoli siihen paikkaan. Nyt asia oli eri tavalla.

- Se meni juuri sillä tavalla kuin sen harjoittelimme silloin, kun paikalla ei ollut hirveästi varsinkaan jenkkejä katsomassa. Totta kai pyrimme valmistautumaan heidän juttuihinsa. Ei sieltä kuitenkaan aina paineen alta päästy, koska se karvaus on niin kova. Suht hyvin päästiin kuitenkin - siihen täytyy olla tyytyväinen. Pelaajat uskalsivat pelata rohkeasti ja mennä alle. Pakit pärjäsivät kamppailuissa todella hyvin, Jalonen kehaisi.

"Yhdestä ottelusta tuli aika iso numero tässä maassa"

Alkusarjan USA-ottelussa Suomi oli mentaalisesti epätasapainossa. Jalosen mukaan sen ottelun ongelmista tehtiinkin aivan liian suuri asia ennen puolivälieräkoitosta.

- Olemme pelanneet 16 otteluun 1,5 huonoa ottelua. Tunne siinä ensin pitää olla - sen jälkeen pelitapa rullaa ikään kuin itsestään. Nyt oli alusta asti tunne kohdillaan. Olemme pelanneet täällä kahdeksan ottelua ja päästäneet ensimmäisissä erissä vain yhden maalin. Pelien alut ovat olleet hyviä ja jämäkkiä - sitä yhtä ottelua lukuun ottamatta, Jalonen muistutti.

- Siitä yhdestä ottelusta tuli aika iso numero tässä maassa, mutta niinhän siinä yleensä käy. Se on median homma arvioida asioita, ja toimittajat tekevät sen niin kuin osaavat. Me pyrimme näkemään sen kokonaisuuden, emmekä vain laput silmillä pelkästään jotain tiettyä hetkeä. Tietenkin se meitäkin harmitti ja yritimme korjata sitä.

- Jos olisimme kieriskelleet siinä tuskassa nytkin vielä, pataan olisi tullut niin, että tukka olisi lähtenyt. Aamulla ennen peliä tuli vielä kysymyksiä siitä pelistä. Urheilussa on kuitenkin mentävä aina eteenpäin. Tappioita tulee, ne analysoidaan ja mennään eteenpäin. Jos jää märehtimään vanhoja, ei ole voittajaksi, Jalonen valaisi medialle.

Meidän Pelin seuraava haaste on Venäjä. Ennen MM-kisoja Suomi löi Venäjän Tshekin EHT-turnauksessa, mutta silloin itänaapurin nimilista oli hyvin erilainen kuin sillä Venäjällä, joka on voittanut kaikki kahdeksan otteluaan Tukholman lohkossa.

- Vastustaja on taas erilainen ja pelaa erilaista jääkiekkoa. Sitähän tämä Meidän Peli tarkoittaa - tämä on sellaista ameebalätkää. Kun tulee eri joukkue, pelaamme vähän eri tavalla. Pystymme pelaamaan millaista lätkää vaan ketä vastaan vaan. Kuinka nopeasti pystymme reagoimaan - se on se iso haaste aina, Jalonen muistuttaa.

- Pitää tutkia, miten Venäjä pelaa. Onko se samanlaista kuin Euro Hockey Tourilla vain onko se muuttunut, kun NHL:stä on tullut monta aika huikeaa pelaajaa. Sitä vähän säädetään unohtamatta kuitenkaan meidän pelimme identiteettiä.

Kotikisojen painetta ei ole näkynyt

Yhden asian USA-ottelu (viimeistään) kuitenkin osoitti vedenpitävästi. Kotikisojen paineesta, jopa kirouksesta on jauhettu kohta vuoden päivät, mutta tämä ei ole vaikuttanut Leijoniin millään tavalla.

- Paineita on aina - oli kisat sitten kotona tai jossain muualla. Ne eivät ole vaikuttaneet meidän tekemiseen millään tavalla. Yksi ohipeli tuli, mutta se ei liittynyt paineisiin millään tavalla. Joukkue osoitti, että pystyy pelaamaan paineen alla hyvin, ja se on hienoa.

Ja lopuksi ympyrä suljetaan palaamalla siihen USA-ottelun sankariin. Kazakstan-ottelun katsomosta seuranneen Jesse Joensuun ensimmäiset MM-maalit tulivat maukkaaseen paikkaan. Ne olivat Jalosen mukaan seurausta.

- Jesse on pelannut kauden mittaan tämäntyyppisiä pelejä meillä paljon, mutta turnauksen alussa hän ei välttämättä aivan niin onnistunut. Hän yritti tehdä vähän muiden hommia, mutta nyt kun hän keskittyi omiin hommiinsa ja säästi energiaa oikeisiin hetkiin, hän myös jaksoi niitä tehdä. Jesse pelasi todella viisaasti, ja silloin hän on parhaimmillaan. Pari maalia on huikea suoritus.

Suosittelemme