Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Presidentti Niinistö vakuuttaa Nato-linjan pysyvyyttä

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen Nato-linja ei ole lähivuosina muuttumassa. Niinistö osallistuu Naton Afganistan- ja kumppanuuskokouksiin Yhdysvalloissa.

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö Kuva: Yle
Jyri Rantala
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidentti Sauli Niinistö pääsee toimivaltansa ytimeen kun hän osallistuu maanantaina suureen Nato-kokoukseen Chicagossa Yhdysvalloissa. Niinistö vakuutti ennen lähtöään Yle Uutisten haastattelussa, ettei Suomen Nato-linjaan ole tulossa muutoksia.

- Meillä on pohjalla selonteko vuodelta 2009 ja uuden hallituksen ohjelma. Nyt laaditaan uutta selontekoa, jossa näkisin, että liikutaan osapuilleen vanhoilla linjoilla, Niinistö sanoo.

Presidentti tuntuu jo tuskastuneen siihen, että hänen Nato-kantaansa tivataan joka käänteessä. Niinistö on vuosien saatossa puhunut lämpimästi Natosta,  ja hänen linjauksiaan syynättiin suurennuslasin kanssa myös presidentinvaalikampanjan aikana.

- Niitä on nyt syynätty useamman vuoden, ja toivoisin että niitä syynättäisiin juuri sillä tavalla kuin olen itse asian esittänyt ja miten ajattelen, Niinistö sanoo.

Lisätukea Afganistanille

Yhdysvallat on pyytänyt kokoukseen osallistuvilta mailta mittavia lisäpanostuksia Afganistanin sisäisen turvallisuuden vahvistamiseen, kun ulkomaiset joukot ovat jättämässä maan vuoden 2014 jälkeen. Niinistön mukaan hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta Utva on jo käsitellyt Yhdysvaltain pyyntöä.

- Pääsemme noin kuuden miljoonan euron vuositasoon, jossa tuntuvin lisäys tulee Afganistanin poliisitoiminnan tukemiseen, presidentti sanoo.

Yhdysvaltain pyyntö oli huomattavasti korkeampi, mutta Niinistön mukaan Suomen tarjous "vastannee osapuilleen sitä mitä muutkin maat ovat tuumailleet."

Presidentin ensivierailu Nato-kokoukseen jää melkoiseksi pikavisiitiksi, sillä jo tiistaina hänen on määrä juhlistaa Tukholmassa prinsessa Estellen ristiäisiä.

Suosittelemme sinulle