Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Vaasan sosiaalityöntekijäpula pahentunut hälyttäväksi

Vaasassa kaupungin sosiaalityöntekijätilanne on heikentynyt dramaattisesti. Tällä hetkellä vain 66 prosentissa viroista on pätevä työntekijä.

Vaasan sosiaalitalo.
Sosiaaliasiamies hoitaa Vaasasta käsin tehtäväänsä 11 kunnan alueella. Kuva: Juha Kemppainen / Yle
Heidi-Maria Harju
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaasassa on 45 sosiaalityöntekijän vakanssia ja yhdeksän johtavaa sosiaalityöntekijää. Tällä hetkellä päteviä työntekijöitä on kuitenkin vain runsaassa kolmessakymmenessä virassa.

Tulosalueen johtaja Erkki Penttinen sanoo, että syntynyt tilanne johtuu osittain kehnosta palkkauksesta ja osittain työn kuormittavuudesta. Lisäksi työntekijöitä on muuttanut pois paikkakunnalta tai vaihtanut paremmin palkattuihin tehtäviin.

Vaasassa tilannetta on pyritty korjaamaan nostamalla palkkaa, mutta se ei ole vielä ehtinyt vaikuttaa.

Tilanteesta kärsivät työntekijät ja asiakkaat

Pula pätevistä työntekijöistä kuormittaa koko työyhteisöä. Tulosalueen johtajan Erkki Penttisen mukaan yksi ongelma on se, että työntekijät joutuvat ottamaan vastuuta asioista, joihin heillä ei ole osaamista.

- Toisaalta ne, jotka ovat pitkään olleet talossa ja ovat päteviä, joutuvat ottamaan pääasiassa vastuun vaikeista asiakasasioista, ja se lisää heillä työn kuormittavuutta, Penttinen lisää.

Tulosalueen johtaja myöntää, että työntekijäpula näkyy jo asiakkaille.

- Halutessaan ei pääse sosiaalityöntekijän vastaanotolle ja myös palvelun laatu on koetuksella, kun työntekijällä ei ole riittävästi aikaa, Penttinen sanoo.

Suosittelemme