Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Näyttelijä ei saa jättää roolia kroppaan

Eläkkeelle jäävä näyttelijä Reijo Kanerva sanoo, että roolin tyhjentäminen mielestä ja kropasta tulee tehdä aina esitysten loppuessa. Roolin omaksuminen on psykofyysistä ja kroppa toimii kuin taikaiskusta.

Hevosen tarina
Kuva: Yle
Anne Laine
Avaa Yle-sovelluksessa

Lappeenrantalaisella Reijo Kanervalla on takanaan 43-vuotinen ura näyttelijänä. Teatterissa uransa tehneellä näyttelijällä on näytelmiä takana ainakin yli 200 ja esityskertoja arviolta 4 000. Kanervan mukaan roolin omaksuminen on helppoa.

- Näytelmää harjoitellaan niin pitkään, että se kaaliintuu. Roolin omaksuminen on psykofyysinen homma, se on kropassa.

Toiset menevät kapakkaan ja toiset eivät.

Reijo Kanerva

Kanervan mukaan kroppa tietää mitä tehdä. Esitysten päättyessä rooli pitää taas tyhjentää mielestä ja kropasta. Kanerva on mukana vielä yhdessä Dogvillen vierailuesityksessä, joten sitä roolia ei voi vielä tyhjentää.

Tapahtuuko roolin tyhjentäminen sitten aina tuopin ääressä?

- Toiset menevät kapakkaan ja toiset eivät. Nuorena istuttiin enemmän ravintolassa, mutta ei se aina näkäräistä vaadi, summaa näyttelijä Kanerva.

Näyttelijä luopuu harrastuksista

Lappeenrannan kaupunginteatterista eläköityvä näyttelijä Reijo Kanerva on uransa aikana näytellyt myös Teatteri Jurkassa sekä Rovaniemellä. Kanervan näyttelijäpuoliso Marja-Liisa Ketola jatkaa vielä uraansa Lappeenrannassa. Kanerva sanoo, että näyttelijät luopuvat monista asioista ammattinsa ja työaikojensa vuoksi.

- Täytyy luopua varsinkin sellaisista asioista, jotka tapahtuvat iltaisin. Harrastuksiin ei voi osallistua, kun aamun ja illan välissä tulisi syödä ja levätä, illalla näyttelijä kotiutuu kymmenen aikaan, kuvailee Reijo Kanerva.

Yksi harrastus on ollut Kanervan mielessä vuosikymmeniä; sukeltaminen.

- Nyt taidan olla siihen jo liian vanha. Siitä luopuminen kyllä potutti, kurssit olivat aina iltaisin kun meillä oli harjoituksia.

Luopumisista huolimatta, elokuussa eläkkeelle jäävä näyttelijä sanoo, että on teatterimaailma myös antanut paljon.

- Muutaman päivän vaihtaisin pois, mutten kaikkia, nauraa näyttelijä.

Suosittelemme sinulle