Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Poliisi ei poistanut asetta ampujalta maanantaina

Poliisi oli kuulustellut Kauhajoen oppilaitoksen ampujaksi epäiltyä Matti Saarta jo maanantaina YouTube-videoiden vuoksi. Sisäministeri Anne Holmlund (kok.) kertoi hallituksen infossa, että ampujaksi epäilty oli julkaissut perjantaina internetissä videon ampumaradalla tehdystä ammuskelusta.

Avaa Yle-sovelluksessa

Asia tuli poliisin tietoon heti perjantaina, mutta henkilöä ei tuolloin tavoitettu. Henkilö tavoitettiin Holmlundin mukaan maanantaina ja kutsuttiin haastatteluun videoon liittyen. Tiettävästi poliisi oli tehnyt ampujan kotiin myös kotietsinnän.

Asiaa käsitellyt rikoskomisario kuitenkin totesi, ettei löytynyt seikkoja, joiden perusteella ase tai sen hallussapito olisi peruutettava. Poliisi selvittää toimintaansa asiassa.

Henkilöllä oli määräaikainen aselupa 22-kaliiperiseen pistooliin. Hän oli saanut aseluvan elokuussa. Ase oli miehen ensimmäinen.

Holmlund lupaa perusteellista selvitystä Kauhajoen ampumavälikohtauksesta sekä poliisin toiminnasta ennen tiistain tragediaa. Sisäministeri ei tarkkaan tiedä, mitkä surmaajan internetiin laittamat videot tulivat poliisin tietoon viime viikolla.

- Varsinkaan siitä ei ole tietoa, missä vaiheessa mikäkin mahdollinen video on tullut tähän lupaharkinnan ja haastattelun yhteyteen, Holmlund sanoo.

Sisäministeri vastaa Suomessa poliisin toiminnasta.

Ampuma-aselakiin luultavasti tiukennuksia Holmlundin mukaan on selvää, että nyt tarkastellaan mahdollisia tiukennuksia ampuma-aselakiin. Lisäksi sisäministeriössä on annettu yleisohjeita sekä täydentävää koulutusta aselupien antamista varten. Sisäministeri painottaa, että vuodentakaisen Jokelan kouluammuskelun jälkeen ministeriö on kohentanut linjaa aselupien myöntämisessä. - Tässä on erityisesti kiinnitetty huomiota siihen, että arvioidaan mahdollisimman tarkkaan henkilöt, jotka muun muassa nuorina hakevat ensimmäistä asetta kun kyseessä on pistooli, revolverityyppinen ase. Holmlundin mukaan Jokelan jälkeen on alettu kiinnittää erityishuomiota myös siihen, sopiiko ase tarkoitukseen, johon lupaa haetaan. Paatero: Ampujaa haastatellutta poliisia ei ole tavoitettu

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan tällä hetkellä ei tiedetä, mitä harkintaa poliisi on tehnyt Kauhajoen epäiltyä ampujaa haastatellessaan. Paateron mukaan on vaikea sanoa, oliko päätös antaa epäillyn ampujan pitää aseensa arviointivirhe vai ei.

Poliisiylijohtaja kertoo, että yleensä poliisi kiinnittää huomiota kokonaisuuteen ja henkilön ominaisuuksiin. Poliisi arvioi, onko tapahtunut muutoksia siihen, kun aselupa myönnettiin.

Paaterolla ei ollut vielä iltaseitsemän jälkeen tietoa siitä, oliko epäiltyä ampujaa haastatellut poliisi tavoitettu. Paatero uskoo, että kyseinen poliisi on sokissa myös itse.

- Voisin kuvitella, että asetta tai kantolupaa ei otettu pois, koska nettivideolla ei uhkailtu ketään, Paatero kertoi YLE Uutisille.

Paaterolla ei ollut tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon vastaavia suomalaisia ampumavideoita on netissä julkaistu. Poliisiylijohtaja arveli kuitenkin, ettei poliisi ole montaa ihmistä haastatellut tämän kaltaisten videoiden vuoksi.

Suosittelemme