Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Kouluterveydenhuoltoon ei ole satsattu Jokelan jälkeen

Vajaan vuoden takaisen Jokelan koulusurmien jälkeen oppilaiden terveydenhuoltoon ei juurikaan ole tehty lisäsatsauksia. YLE Uutiset kyseli tilannetta Tuusulan lähikunnista. Esimerkiksi Järvenpäässä ollaan karsimassa kouluterveydenhuollon resursseja.

Avaa Yle-sovelluksessa

Stakesin tutkimusprofessorin Matti Rimpilän mukaan valtion ja kuntien tulisi yhdessä ottaa vastuu siitä, että opiskelijoiden terveydenhuolto laitetaan kuntoon.

Vain Vantaalla ja Hyvinkäällä terveydenhoitajia on sosiaali- ja terveysministeriön suositusten mukainen määrä. Lääkäreitä vain Mäntslässä on riittävästi.

Surkein lääkäritilanne on Nurmijärvellä, missä yksi lääkäriraukka vastaa lähes 13 000 oppilaasta. Suositus olisi 2 100 oppilasta.

Valtiovarainministeriö esitti tänään lisäbudjetissa Jokelaan ja Kauhajoelle sekä Nokian ja Porin vesikriisien jälkihoitoon neljä miljoonaa euroa. 150 miljoonaa tarvittaisiin pelkästään, että nuorten terveydenhuolto saataisiin kuntoon Suomessa, sanoo sosiaalialan tutkimusprofessori.

- Kun nousee huoli lasten hyvinvoinnista, silloin eduskunta pesee kätensä ja laittaa tilapäisen lisämäärärahan. Nyt tarvitaan pysyviä rakenteita ja niiden kuntoon laittamista, tutkimusprofessori Matti Rimpilä sanoo.

Suosittelemme