Hyppää sisältöön

Kivikausikeskus RIRAn avajaiset viivästyvät keskeneräisen moottoritien takia

Suomusjärvelle perustetun Kivikausikeskus RIRAn avaaminen siirtyy joitakin päiviä myöhemmäksi. Viivästys johtuu siitä, että Helsingin ja Turun välinen uusi moottoritie ei ole valmistunut suunnitellussa aikataulussa. Moottoritien ja Kivikausikeskus RIRAn oli määrä avautua viime viikonloppuna.

Suomusjärven Kivikausikeskus Oy:n toimitusjohtaja, arkeologi Hannele Lehtonen toteaa, että keskuksen avautuminen yleisölle riippuu kokonaan moottoritien valmistumisaikataulusta.

- Kivikausikeskus RIRA toimii Suomusjärvellä liikennepalveluasema Kivihovin yhteydessä. RIRA aukeaa vasta kun moottoritie ja sen myötä Kivihovi aukeavat.

Kivikausikeskus RIRA sijaitsee Lahnajärven ja Muurlan välisen moottoritieosuuden varressa. Näillä näkymin tieosuus voidaan ottaa käyttöön lähipäivinä.

- Tarkempaa päivää ei ole vielä pystytty määrittelemään, Lehtonen sanoo.

Aikamatka kivikauden arkeen

Kun Kivikausikeskus RIRA aukeaa, yleisö pääsee siellä aikamatkalle kivikauden ihmisen elämään. Kivikausi herää RIRAssa henkiin muun muassa uuden kuva- ja äänitekniikan keinoin.

- Toki RIRAssa on esillä arkeologisia löytöjä sekä arkeologisten kaivausten perusteella saatua tietoa, jota muutenkin museoissa näkee, mutta niitä on elävöitetty audiovisuaalisella materiaalilla. Elokuvaohjaaja Juhana Manner on luonut RIRAan oman kivikausimaailman, Hannele Lehtonen kertoo.

- Pyrimme RIRAssa tuomaan esiin kivikauden ihmisen arjen. Tuhansia vuosia sitten eläneet ihmiset eivät olleet loppujen lopuksi kovinkaan erilaisia nykypäivän ihmisiin verrattuna, keskuksen toimitusjohtaja huomauttaa.

Suosittelemme sinulle