Hyppää sisältöön

Tieto-Finlandian saa Marjo T. Nurmisen Tiedon tyttäret

Tämänvuotisen Tieto-Finlandia-palkinnon on saanut Marjo T. Nurmisen teos Tiedon tyttäret. Tieto-Finlandia-palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa ja se annetaan ansiokkaalle suomalaiselle tieto- tai oppikirjalle.

Marjo T. Nurminen Kuva: Juha Nurminen / WSOY

Tänä vuonna kuudesta ehdokkaasta valinnan teki Suomen Kustannusyhdistyksen entinen toimitusjohtaja Veikko Sonninen.

Tiedon tyttäret kertoo 25 tiedonhaluisen ja lahjakkaan naisen tarinan antiikin ajoilta valistuksen ajan lopulle. Naiset joutuivat uhmaamaan vallitsevia normeja, ja kohtasivat vähättelyä ja syrjintää sukupuolensa vuoksi.

Veikko Sonninen kiittelee teosta siitä, että se avaa uuden näkökulman länsimaisen tieteen historiaan; sellaiseen ihmisjoukkoon, joka on jäänyt tai tahtoen jätetty auditorioiden ovien ulkopuolelle kuuntelemaan aplodeja sellaiselle joukolle, joka ei niitä olisi ansainnut. Heidän elämäntarinansa ovat kiehtovia, ja kirjailija on onnistuneesti liittänyt kuhunkin tarinaan sopivasti ajankuvaa ja yleis- ja kulttuurihistoriallista taustatietoa.

Sonnisen mukaan Tiedon tyttäret on harvinainen esimerkki tietokirjasta, jossa kaikki elementit ovat kohdallaan. Kirja tuo uutta tärkeää tietoa suuren yleisön ulottuville, se on sujuvasti kirjoitettu, sen upeat kuvat ja kiinnostavat kuvatekstit tukevat ja täydentävät tekstin sisältöä. Kirjan visuaalinen ulkoasu on suorastaan häikäisevän tyylikäs, Sonninen ylistää perusteluissaan.

Suosittelemme sinulle