Hyppää sisältöön

Dalai-lama ei aio jäädä eläkkeelle

Tiibetin hengellinen johtaja dalai-lama on ilmoittanut, ettei hän aio jäädä eläkkeelle. Ilmoitus lopettanee arvailut viime aikoina sairastelleen 73-vuotiaan johtajan suunnitelmista. Syksyllä hän joutui perumaan matkoja uupumuksen takia ja oli sairaalassa sappikivileikkauksessa.

Kuva: AP Graphics Bank

Dalai-lama vahvisti Intiassa koolla olleen Tiibetin pakolaishallituksen päätöksen jatkaa neuvotteluja maltillisesti Kiinan kanssa. Hänen mukaansa tulevaisuudessa saatetaan kuitenkin harkita myös toisenlaista lähestymistapaa.

Dalai-lama sanoi Intian Dharamsalaan kokoontuneille tiibetiläispakolaisille, että hänen luottamuksensa Kiinaan on viime aikoina horjunut.

- Seuraavien 20 vuoden aikana tiibetiläinen yhteisö on suuressa vaarassa, jos emme ole varovaisia toimissamme ja suunnitelmissamme. Meidän täytyy yrittää keksiä uudenlaisia tapoja Tiibetin kansan säilyttämiseksi, dalai-lama sanoi.

Varsinkin nuoret vaativat järeämpiä keinoja

Dalai-laman viitoittaman "keskitieksi" kutsutun katsannon mukaan pakolaishallitus ei aja Tiibetin itsenäisyyttä, mutta yrittää saada alueelle autonomisen aseman yhteistyössä Kiinan hallinnon kanssa. Autonomian tarkoituksena on säilyttää Tiibetille tyypillinen buddhalainen perintö ja kulttuuri.

Noin 600 tiibetiläisen muodostama pakolaishallitus kokoontui alkuviikosta Dharamsalaan linjaamaan Tiibetin tulevaisuutta. Tiibetin hengellisen johtajan dalai-laman koolle kutsuma kokous ei sujunut täysin yksimielisesti, sillä osa tiibetiläisistä vaati nykyistä järeämpiä keinoja kamppailussa itsehallinnon puolesta.

Kiina miehitti Tiibetin vuonna 1950. Dalai-lama on elänyt maanpaossa vuodesta 1959.

Suosittelemme sinulle